Friday, February 27, 2015

2015 Trip To Bangkok - DAY 2 - Floating Market - Sheep & Crocodile Farm - MBK Mall

Assalamualaikum sayangs semua.... Eh da masuk day 2. Cepat je kan... haaaa kitorang yang duk sana hari tu lagi la rasa kejap sangat... Mih mih mih

Eh sebelum kita continue bebel beauty lupa nak bagi tau pasal internet yang beauty guna sepanjang kat sana... Masa masuk thailand 18hb tu pepagi beauty dah request topup kat adik beauty RM10... Hahahhahaa... Tq so much la adikku... Always jadi penyelamat... Sebab duk call sana call sini masa kat Penang tak perasan dah habis kredit... So beauty beli 1 day pas international internet from maxis ngan berharga RM10. Dia bagi unlimited FB dan Whatsapp. So ok la sementara nak sampai ke hotel kan, nak whatsapp family update kita dah sampai mana, nak guna waze bagai...  Bila dah beli dia akan hantar message kata dah boleh guna internet melalui Line AIS Thai punya... So kene pergi setting manually lah sebab yang auto punya dia set kat Thai je... Sejam yang pertama beauty pening gak apesal la xboleh loading-loading bagai ni... Rupanya beauty lupa on roamingggg!!! Denggg dush dush!! Hahahahahha.... Maxis memang auto roaming tapi iphone dia bagus kita boleh off roaming tu tuk mengelakkan tah hape-hape charge kan macam ayah beauty kene masa kat krabi dulu sampai rm300 lebih.. So after on roaming ape lagiiiii! Upload FB 1st! Check in! Muehehehehe :-)

So dah selamat check in hotel semua petang yang nak jalan ke Siam Paragon tu singgah 7e beli line tepon dan internet. Beauty pilih AIS travel pack harga 199 baht je. Tak payah risau nak potong sim card bagai sebagai diorang kat Thai memang siap-siap dah potongkan start dari yang kecik sampai yang besar. Tinggal bukak jek. Haaaa bagus kan. Tempat kita charge potong sim card pun rm5 pfft! Masuk je sim dalam fon memang dia akan bagi 500mb dan boleh terus layar ineternet yang laju dengan senang hati. Sana duduk kat hutan pun dapat line 3G. Tak macam sini. Erkkk! So kami berempat beli 1 sim je sharing so sesiapa nak guna internet beauty akan on hotspot :-) Kat hotel memang pakai wifi je la kan...

So lets start story day 2 pulak... :-)

Beauty and wak piji awal pagi dah bangun awal. Beauty lagi awal 4.30am (waktu Malaysia) da bangun sebab sakit peyut... Kacau betul orang tengah tido lena... Hihihihi.. Pastu 6.30am memang dah siap nak mandi semua... Dalam pukul 9.30am kami dah nak turun bawah tu pun sebenarnya dah lambat ikutkan plan awal pagi dah turun sebab perjalanan untuk day 2 jauh-jauh. Tapi member kitorang tengah bersiap lagi so tunggu je la.... So untuk hari ke dua planning nya adalah ke floating market & chocolate ville... Mula-mula nak ikut plan kawan naik taxi je sebab dia jumpa mamat taxi tu masa diorang pi jalan ke Pat Pong... Dia kata mamat tu boleh bagi 1500 baht utk ke Floating Market siap tunggu pergi dan balik... Beauty ngan wak piji tak folo sebab nak tido kan recharge energy hari ke dua jalan jauh... So dia pun call taxi tu tapi boleh mamat tu tak bangun tido lagi... Perghhh! Dan tiba-tiba hotel punya travel staff jumpa kitorang bagi tau yang diorang boleh bagi 1000 baht ke sana siap tunggu pergi dan balik... Yeyyyyy! Apa lagi on je la jimat 500 baht di situ... Lagipun mamat taxi tu 2 kali call, dua kali baru nak bangun... Kitorang dah suku perjalanan baru dia terhegeh nak call balik tanya jadi ke tak... Hoi!!! Lenkali bangun awal pagi... Kan da rezeki menjauh... Bagus jugak dapat driver dari hotel tu sebab boleh cakap English... Tak fluent tak pe janji boleh faham... Kami pun bukan bagus sangat English... Hik hik hik
Haaaa ni lah isteri bam bam Wak Piji.... Posing depan hotel tengah-tengah jalan :-p

Ni menu hotel kitorang show off. Macam menarik tapi apa kan daya dapur sama masak pork... So mampu tengok je la... Hik hik hik

Wak Piji kengkonon baca surat kaba thai... Padehal saje suh beauty amik gambor dia baca tu nak upload instag... Hahahhahaa

Perjalanan mengambil masa lebih kurang 2 jam lebih macam tu nak sampai ke Floating market dari town Bangkok... Jauh weh! Sebab hiway dia boring sampai kitorang tertido-tido dalam kete... Hik hik hik... Pastu before masuk area floating market tu ada orang jual Garam Laut... yang orang duk buat scrub kat spa tu... Haihh nasib baik bawak beg kecik je kalau tak mau jugak memborong... Hehehehehe... So pukul 12 lebih gak la sampai Floating Market... 1st check point je dah penuh orang beratur... So driver kami bawak kami ke check point ke dua yang besar sikit boleh tampung banyak customer.... 

Ni entrance dan jeti tuk naik boat. Tambang boat ke floating market ikut hour.
1 hour : 2000 baht
2 hour : 3000 baht

1 boat if tak silap yang beauty tengok paling ramai naik ada la 6 orang kot. So sape naik 6 orang paling jimat la kos bahagi 6. Kami amik 1 hour je sebab xde nak shopping sangat pun kat situ kan :-) Dan kalau boleh datang la awal pagi untuk mengelak kesesakan di atas air tu... Kami sampai tu tunggu boleh tahan lama gak la nak naik boat... Bayangkan nombor giliran kami 36, masa tu baru jalan nombor 12.. Pffft! Nasib boat dia banyak so paling lama sejam kot tunggu... :-D

Eh! Lupa nak bg tau. Korang jangan datang petang-petang sangat sebab pukul 3 macam tu dia dah stop amik penumpang rasanya. Semua boat masa tu dah ada kat area market dan tinggal tuk clearkan je.


Ehem ehem :-p

Hubby wubby bubbly :-p

Tunggu teksi ye bang! :-p

Eh vini sape omel ni? Ngeh ngeh ngeh :-p

Pit stop ni untuk sesiapa yang sewa chalet kat tepi air nih. Sini pun diorang boleh buat chalet. Gambor maleh nak up sebab ni pun da manyak. Hahahhaa

Beauty pilih duk depan sekali laaaaaaaa :-p

Beauty lagi...

Dan lagi... Hahahhahaa... Sori suami yang suh posing... Ai redah je :-p

Haaa baru suami... Eh! Ada orang enterprem... :-p


Kami berempat... :-)



video

Haaaa ni video bot bejalan.... Kemain laju lagi... Kami ada jumpa video atas air pun ada boat yang pasang turbo... hahahaha

Pastu wak piji suh amik selfie berdua....

Dan lagi.... Hahahhahahaha

5 min dari jeti dah sampai floating market...

Sini baru bermula

Kemain ramai umat kan

Awal-awal lagi da nampak mango sticky rice... Tapi bedebah punya tukang bawak boat dia x paham beauty suh benti... Pastu terlepas! Pfffft!

Huwaaaaaaa terlepas.... Nampak macam dia yang bg banyak pulut dan mangga.. Yang lain cetoet je.. :'(

Gambar cantik-cantik cam ni opkos la from Lumix GF2 kan... Yang biasa-biasa tu dari ipong ai la. Hik hik hik

Pastu depan lagi sikit bapak jem! Atas air pun boleh jem. Hahahahhaa. Tengok bot depan tu kemain panjang eksoz dia buh tuk bot dia. Pedih idung ai bau hasap :-p

Tetibe nampak ada 2 orang pegang ular besar nih... Si Aya dah mengucap ngucap dah tengok ular nih... Hahahhaha





Jalan punya jalan nampak eskem kelapa.... Heyyyyyy!!!!! Bentiiiii bentiiii!! eh dia tak paham... Stoppppp stoppppp!!!!! I want to buy!!!! Hahahhahaa

Kan da cakap pakai GF2 cantik muka ai nampak flawless... Hahahhahahaha :-p

Wak Piji : Cukkk! Pandang sini lagi somi amik pict lagi..
Beauty : Ok bos!!! Yummeh!!!

Harga eskem kelapa tu 50 baht... Mahal sikit dari chatuchak tapi lagi banyak isinya... Yang ni makan tak muak macam eskem kat chatuchak dia buh susu bagai... If tak silap aunty tu sorang je yang jual eskem kelapa kat floating market tu atas sampan.. Satu lagi kat atas tebing tapi tak sure pemandu bot korang nak ke tak singgah sebab pemandu bot kitorang pemaleh!!! Grrrr!

Selfie pulak masuk instag :-p

Wak Piji beli kueh teow thai... Yang tu je nampak tak mencurigakan... Amik yang seafood lagi... Supaya terselamat :-D

Dah habis ke floating kami singgah ke Sheep & Crocodile Farm... Sebab on da way ke floating tu nampak kat belah kanan.... Drive kami pun kata boleh je nak ajak dia singgah mana-mana yang berdekatan :-) Mula-mula nak singgah yang satu tu rupanya belum dibuka pun lagi sheep farm... Just crocodile jek... Ok next!!! So jumpa lagi satu nih... Kene entrance fee jugak.. Dari 500 baht dia kasi diskaun 330 baht siap makanan untuk para binatang... Wak Piji memang tak suka benda-benda tu kecuali kucing... Tu sebab hampir semua kedai kucing kat KL dia ajak masuk if jumpa... Huhuhu.... Makanya dia duk dalam kereta menanti member dua orang yang masuk... Beauty pun tak masuk la dah wak piji tak masuk mana best posing dia tak de... Hik hik hik... Tapi kat depan tu ada jual-jual handbag leather dari kulit ostrich dan crocodile... Perghhhh mahal siot.... Dah macam nak beli handbag LV... Hahahahhaha.. Kulit boye murah sikit berbanding kulit burung unta....

Ni rumah kipas yang ada depan pintu masuk kat situ

Haaaaa tu diaaaaa... Kepala ulaq teruih dia letak kat handbag... Beauty dah rasa macam hidup lagi je... Yang ada kepala boye kat sini beauty tak hamik gambar... Kat chatuchak ada so tunggu la ye next entry... Hehehehhee... Oh lupa beg ulaq nih sling bag kecik je harga 5000 baht... Tolak tambah dalam RM520 la duit kita... Huhuhuhu.. Baik ai beli coach kat PV :-p

Konon-konon nak cuba la bbq ostrich sekali ada oink pink & crocodile terus tutup muluttttt! Hahahahahhaa

Perjalanan untuk ke Chocolate Ville terpaksa dibatalkan sebab perjalanan dari area floating tu mengambil masa 2 jam lebih lagi perjalanan lepas beauty tunjuk alamat kat driver... Fuhhhhhh! Dia kata kalau dr hotel dekat la dalam 1 jam lebih... Jauh jugakkkk!!!! So beauty & wak piji sepakat tak nak pegi... Tapi kene tanya member 2 orang tu jugak sebab diorang yang nak pegi dan itinerary chocolate ville tu dia yang masukkan... Alhamdulillah diorang pun bersetuju sebab dah bergambar sakan dengan binatang dalam sheep farm tu.... Tengok pict diorang dah macam peladang... Hik hik hik.... So tanya jugak la nak tengok gajah ke tak sebab gajah dekat je dari situ... Semua cakap tak nak... Sebab dah tengok masa kat Krabi... Hahahhaaaa... So kami pun balik hotel... Member cakap sampai hotel dah boleh separated la if nak gi mana-mana... So beauty & wak piji bersetuju cadangan tu dan decide nak ushar-ushar MBK mall nak cari port makanan halal lagi... Member kitorang pulak diorang pergi ke River Front.... Nasib la kami tak ke sana jugak sebab member kata beratur panjang gila nak cross the river... Ye la CNY kan.... Chinese pun ramai... So tak pe la kami pegi lain kali je sebab situ pemandangan memang kami tau cantik... Hehehhehe  


Balik hotel dah janji ngan Atip nak terjun pool.... Dush dush dush... :-D

Hamboihhhhh :-p


Dah siap mandi pool beauty berendam kat bath tub pulak.... Wak piji geleng kepala je la dia memang tau vini dia hantu bab bath tub and swimming pool ni... Tu sebab dia belikan baju berenang... Hahahhahaaa

Misi mencari makanan halal lagi bermula

Us dalam BTS... Wak piji tah pandang camera mana tah... Hahaahahha

Tokyu Mall... Ni dia gabung ngan MBK... Nak masuk MBK lalu Tokyu..

Untuk ke MBK Mall, kalau dari tempat kitorang ke stesen Siam dulu dan kemudian tukar naik BTS ke National Stadium. Harga tiket dalam 42baht pergi dan 42 baht balik rasanya. Tak ingat la pulak! Tapi takkan lebih dari harga tu. Turun je BTS Mo Chit terus ke lane sebelah ke National Stadium :-)

Kami jumpa ni kat MBK.... Memang orang Thai banyak suka Hello Kitty kot... Besepah barangan dia jual...

Akhirnya jumpa gak Yana Restaurant ni seperti digembar gemburkan... Dia duk kat tingkat 5 depan food court... Tapi kami tak makan sini pun sebab sebelum tu cari tak jumpa, kami jumpa makanan halal kat food court tingkat 6 je... Kedai tu jual nasi kuning & ayam kari @ goreng nombor 3 dari hujung belah kiri... Ada tulis halal besar-besar... Murah la berbanding Yana ni...

Pas jumpa Yana tu kami pusing-pusing MBK lagi tengok gadget... Wak piji la orang paling teruja tengok camera-camera dan lens legend ni... Kat KL tak jumpa :-D 

Kemain camera legend color gold

Pas da pusing kedai banyak nak tutup dah kami pun balik... Balik rest kejap je pastu Wak Piji ajak jenjalan kat tepi-tepi jalan besar ada orang bukak macam pasar malam.... Jalan punya jalan sampai jauh gila kami jalan berdua... Tak larat dah nak jalan lagi untuk balik ke hotel makanya Wak Piji tahan tuk tuk... Hooooo yesssss! Dapat gak naik tuk tuk... Naik tuk tuk 100 baht sampai hotel... Kemain lagi dia suh kami jalan-jalan lagi... Suh pegi disko la, live show la... Laki den sengih je la... Hahahahhahaaaa. Tak pe la pemandu tuk tuk, terima kasih je kami penat nak tido... Esoknya nak bejalan lagi sampai lebam... :-D

Jalan macam ni la sepanjang tepi jalan besar tu. Macam-macam adaaaaa :-D

Ok dah penat nak nek tuk tuk

Muka isteri penat tapi happy sebab dapat naik tuk tuk... Hik hik hik


video
Oke siap hamik video :-p

Kat sana sebenarnya taxi lagi murah dari tuk tuk tapi untuk waktu kecemasan dan jalan jem bole la pakai tuk tuk sebab tak de lah duk dalam jem sama-sama sampai tambang jadi mahal :-)

So itu la cerita hari ke dua... Tak banyak tempat pegi sebab perjalanan jauh-jauh kan.... Tapi still puas hati :-) So sayangs semua... Tq for reading... Jumpa lagi di entry day 3 yang penuh dengan keseronokan shopping.... Eh! Bukan beauty tau.. Wak piji je... Hahahhahahaa.... Tataaaaa :-*


No comments: