Wednesday, October 30, 2013

Trip To Krabi : Day 2 (Phi Phi Island & Aonang)

Assalam and hellew sayangs semua... Jom kita sambung laju-laju entry beauty ke Krabi kan... Now masuk day 2... Kami wtill in Phi Phi Island... Hajat dihati nak terus tukar masa feri ke Aonang early morning supaya kami dapat amik snorkling tuk full day tapi hampa... Feri ke Aonang memang pukul 3.30pm waktu Thailand.. Kalau nak pagi memang kene ke jeti yang awal kami sampai hari tu... Maka timing check out memang pukul 10.30am dan usunglah kami beg-beg masing-masing menuju ke beach bahagian depan... Dan merayau-rayau lah kami again tawaf pulau dan membeli barang sikit sebelum menyesal tak sudah if tak jumpa nanti... Before mulakan perjalanan kami breakfast dulu kat kedai makan yang kami dah biasa halal lagi bersih dekat je ngan hotel :-)

 Beauty makan chicken fried noodle... sana noodle semua pun kueh teow bukan mee kuning cam kita.. harga tuk noodle ni 90baht.. ni kalau harga ni kene kat mesia memang kene band la ni mahal kan...redha je la plus ayam dia letak memang banyak tak macam tempat kita harga mahal still ramuan nye sikit kedekut :-D

 Lil sis & granny makan western set 140baht.. Ada coffe latte, omelet, waffle + butter .. Mummy & daddy awal-awal pagi depa dah turun bekpas sendiri sebab daddy kene makan ubat... Hubby makan pad thai (ala-ala noodle gak) harga pun 90baht..


Lepas dah breakfast kami duduk kat satu tempat jap bincang nak buat apa... Mummy, daddy & granny nak makan briyani kata diorang dan anak-anak masing-masing decide nak pusing beach belah lagi satu amik gambar bagai... Jumpa balik kat jeti around 2.30pm... Maka bergambar sakanlah adik beradik 2 orang... Abangnya lepak kat kerusi makan keropok yang dia beli kemain banyak :-p Lepak tepi beach memang buat mata jadi sayup nak tido zzzzzzzzzzzzzzzzzzz :-p So bawah gambar-gambar gedik sakan kitorang... :-D









  



























Sori pict ni paling sensot sikit.. Bahahahahhahahaha :-p

So tepat 2.30pm kami berkumpul kat jeti balik... Pukul 3.00pm feri sampai dah dan kami dah boleh naik ;-)

 Diving center ni benda 1st jumpa bila masuk jeti Phi Phi tu... Dah nekad beauty nak amik diving licence nanti insyaAllah ;-)

 Kat sini je lah bagi diorang tarik sendiri beg tu... Selebihnya anaknya yang tarik if not slow habis jalan :-p

 Hubby sempat turun tepi jeti amik pict ikan tengah makan... Kemain banyak ikan... :-)

Ni Long Tail...

 Posing dulu :-)

 Alololoooo :-D

 ;-)

 Hug pulak :-p

 My granny yg omel ;-)

 Panorama view from jeti... Via my ipong pai... :-D

 Feri Aonang Princess ni selesooooooo.... Nak buat air panas semua disediakan and its FREEEEEE... Hubby ada bawak megi siap buat megi dia, mangkuk pun ada disediakan kat pantry dia... No wonder lah tiket mahal sikit 500baht including transport ke hotel from Aonang Jeti ;-)

 Kami turun di Aonang sticker kaler pink... Yang turun di Rail Way Island kot dia punya sticker kaler biru.. :-)

 Budget naik cruise la ni... Ececeehhh ;-p

 Ni seat kat tingkat atas sekali

bai bai Phi Phi... See you again ;-)

 Nak feeling feeling gak pakai topi... Hahahaha

 Hubby paling over... Nak lepak ngan omputih aje... Kemain rancak beborak :-p


 feri dah start jalan... bai bai Phi Phiiiiiiiii :')

 Masa ni nak sampai 1st island Rail Way tu awan da gelap gulita dan hujan dah rintik... Kemain golap!

 Ala-ala Titanic tak? Hihihii
Selang 5min gitu hujan lebat turun dan kami berpusu-pusu turun bawah... Hew hew hew :-D


Perjalanan amik masa 1 jam setengah jugak dari Phi Phi ke Aonang... Sampai Aonang dah petang dan air dah surut... So kami tak turun betul-betul kat jeti tapi dijemput oleh long tail masa tu tak yah cite lah punyalah beauty risau Granny nak turun from Feri ke Long Tail tu... Nasib ramai membantu sebab dah la hujan kan keadaan licin... Alhamdulillah semua selamat :') Sampai-sampai jeti kenderaan ke hotel dah menanti.. Anyway kalau korang tak de amik agen yang include semua tu korang boleh naik moto teksi... Dari jeti ke hotel beauty Aonang All Season dalam 40baht per person kalau ke town depan sikit dalam 60-70baht la kot :-) Sampai je kat hotel ahhhhhhh selesa... Sebab bila kene transfer dari feri ke long tail tu bau minyak diesel kuat beauty dah loya pening... huhuhuhuuuu

 Bilik lagi besar dari Phuttacot :-D

 The queen bed

 Dari bilik kami bawah cafe dan hujung tu swimming pool :-)

 Dari pintu masuk depan nampak macam hotel kecik rupanya ada jalan ke sebelah-sebelah so besar jugak :-)

Petang tu gelap sebab baru pas hujan so beauty & lil sis decide nak berenang :-)

 Percubaan amik gambar dalam air guna casing waterproof yang beli kat phi phi... Kene cuba dulu baru senang nak guna esoknya... Heheheh ;-D

 Amboi granny... Kemain lepak tepi pool... hik hik hik

 2 adik beradik weng weng

 Budget nak jadi ikan... Hik hik hik

Harga hotel (Aonang All Season Beach Resort ) : 1100baht per nite

Recommended hotel... Murah dan semua kemudahan ada kecuali iron... Towel nak ke beach, wifi, swimming pool, affordable breakfast at cafe (200baht/person) if nak tambah orang tu makan pagi... betul-betul depan pantai... Kalau nak ke town Aonang tu if rajin boleh jalan kaki about 10-15min kalau malas boleh naik moto teksi 30baht... Kalau hujan ada payung each person boleh amik... hik hik hik :-D Kami ber 6 nak ke Aonang town amik moto teksi tu tapi bila nak balik ke hotel kami jalan kaki so boleh sambil-sambil singgah-singgah kedai-kedai cenderahati nak beli sluar jerut ke, tshirt ke, fridge magnet ke.. Kami beli la sorang sehelai 2... Sebab memang tak bawak budget tuk shopping sakan... Kalau nak shopping kene buat trip ke tempat shopping la... Hehehehe.... Sebelum sampai hotel kat tepi-tepi jalan ada orang jual makanan pancake semua tu so bole tapau bawak makan dalam bilik ;-) Makanan kat tepi jalan tu most of them orang muslim yang jual dan harga normal macam kat mesia... dan lagi sedap... kalau kat restoran mahal la sikit :')

 Ni masa dinner kat pekan Aonang... Ape la tangan adik gigil :-p

 Muke kitorg je la masuk sebab tangan dia tak cukup panjang katanya... hik hik hik

 Kami makan kat Lemon Restaurant... Untuk yang budget banyak boleh la makan sini hari-hari... Untuk yang budget ala-ala sila cari kedai makan kecik sikit... 1st dinner kami kat sini 6 orang 1400 baht... Hamik kau... Padehal kat Danok makan benda sama tak sampai pun harga gitu... huhuhu :') Kalau nak order air teh o panas ke apa better inform dia gelas biasa sebab kalau tak slamber dia boh kan kita gelas besar and put extra charge... Sabor je la :-|

 With Abang Mc D... Granny pun buat action sama.. Hik hik hik ;-)

 Me :-p

 Aonang Street... Haaaa sini banyak la jual baju-baju & seluar... Better nego harga if nak beli jangan yes kan aje.. Dan dinasihatkan untuk beli dia kedai yang penjualnya betul-betul orang Thailand... Selain dari diorang memang sengal gila harga tak masuk akal... Bangla di mana-mana... Haishhhhh! Untuk korang yang suka I love Krabi baju dewasa dalam150baht untuk kanak-kanak 100baht... Seluar jerut-jerut tu dalam 200-250baht if nego tapi kene beli lebih dari sehelai la kan... :-)


Beauty pergi sana hari biasa so tak de kesempatan untuk pergi night market diorang... Sebab dengar kawan-kawan cerita night market dia best harga murah... InsyaAllah next trip pegi hujung minggu pulok :-p So tu je yang ada hari ke 2... Hari kemuncak betul-betul adalah hari ke 3... Haihhhh sampai sekarang rasa ralat nak repeat balik... Kekekekkeek... Oke sayang.... Stay tune ;-)

4 comments:

ellsa91 said...

best nyaaaaaaaaaa!!!!! heeeee.

misz beauty said...

best sgt dear ;-)

http://chubby8485.blogspot.com/ said...

ehem ehemmm..jelesnya tengok dia pegi krabi..nak jugakkk, lama dah tingin x lepas2 lg huhu...

misz beauty said...

Sis Dzil Khadeeja - gi la sis... best... tinggal bali je belum pi ni... beauty jeles sis da gi bali... hhehehehe ;-)