Wednesday, October 30, 2013

Trip To Krabi : Day 1 (Phi Phi Island)

Yeyyyyyyyyyyyyyyy!!!! Finally sampai ke entry paling excited dan paling tak puas berada kat sana sebab banyak tempat lagi belum pegi... AA sila buat promo lagi please! Hihihihiiiii ;-)

Tahun 2013 ni trip ke luar negara kami tak berapa nak jauh tak berapa nak dekat.. Ke Krabi, Thailand je.. Hehehehe... Alhamdulillah rezeki kami untuk tahun ni masih ada untuk kami menenangkan fikiran di tempat orang ;-) Actually beauty beli tiket ni tengah tahun hari tu tiba-tiba dapat harga best terus beauty confirm buy untuk 6 orang sekali... Memang dah niat lama nak bawak family sekali jalan-jalan.. Syukur dimurahkan rezeki :-) So trip kali ni beauty akan update segala budget sepanjang berada di sana so nanti kengkawan lain yang berniat tuk pergi boleh standby awal-awal duit kan... ;-) Dan macam biasa kami ni para pelancong yang budget nya tak berapa nak besar dan tak bermewah-mewah... Cukup sekadar selesa dan dapat tengok tempat orang... ;-) Jom layan story mory sambil tengok gambor ;-)

 Untuk trip kali ni masing-masing bawak beg sendiri... Maklumlah aktiviti pindah randah... So beauty punya beg cetoet nih je cukup tuk 3 hari 3 malam... sebab hari ke 4 dah flight balik ;-) ada orang tanya cukup ke bawak banyak tu oh cukup... lipat lah kecik-kecik.. kat youtube pun banyak tips cane nak backpack ;-) 

 Atas ni lil sis & grandmum beauty... Lil sis bawak beg besar sebab baju dia berdua with grandmum... Seawal pukul 4.30am uncle beauty dah datang pickup kami kat Bangi tuk hantar ke airport... Activiti check in mudah sebab beauty dah siap-siap online check in dan print pass boarding... So tak de lah tak sempat check in gate tutup bagai kan... :-)

 Sambil menanti kapal sampai sambil camwhore :-p

 Masa dah tiba... Wot wot! Mummy & daddy jek pakai beg seret-seret ujung-ujung beauty gak yang tukang seret sebab lambat sangat depa seret... hik hik hik

 Feeling sorang-sorang sebab somi duduk tingkap belah sana.. Boleh tak berebut laki bini nak duduk tepi tingkap... ujung2 dia menyempit kat kita balik... hik hik hik ;-p

 Budak kene study even nak pi holiday... Sebab balik dari krabi ada presentation :-p

 Sampai airport Krabi sepatutnya 8.55am time diorang gitu... Tapi disebabkan keadaan awan yang sangat rendah kami delay dalam 2 jam... Pengalaman yang memang tak lupa sampai bila-bila... 2 kali pilot cuba landing terpaksa naik balik sebab memang tak nampak bawah langsung... Pusing-pusing kat udara sampai terpaksa landed kat Phuket tuk isi minyak.. Alhamdulillah kali ke 3 landing kami selamat tiba di landasan airport Krabi... Masa tu tak payah cakap la semua ayat beauty dah baca... huhuhu :')

 Sampai airport bergegas cari tiket feri ke Phi Phi Island including transportation ke jeti... Nasib menyebelahi kami tuk naik feri 10.30am waktu Thailand... 11.30am waktu Malaysia...

Harga van + tiket feri ke Phi Phi : 400baht 
(boleh ambil agen 1st sekali lepas imegresen belah kiri... yang lain semua 450baht)

Disebabkan 1st time dan tak tahu kami dah beli tiket feri pergi dan balik terus ke Aonang... Dinasihatkan untuk beli tiket balik di jeti Phi Phi (kalau pegi Phi Phi dulu la) sebab di sana murah 100-150baht dari harga yang kami dapat... Sob sob sob.. Tak pe namapun 1st time lagipun puas hati jugak sebab kami dijemput dr jeti Aonang dan dihantar terus ke hotel ;-) Oh lupa, feri dari Phi Phi ke Aonang hanya ada 1 masa yakni 3.30pm waktu thailand. Kalau ke Krabi banyak lah feri tapi satu hal pulak kene naik teksi lak ke Aonang... :-)

 Perjalanan dari airport ke Jeti Krabi dalam 15 min sahaja... 

 Disebabkan pemandu van kami asik membebel bercerita kami terkejar-kejar nak naik feri.. Tak pasal my grandmum pun kene berlari-lari anak... Adehhhh!!! :-D

 My mummy yang comel :-p

 My husband yang musuk :-p

 My lil sis yang manja ;-)

 Blue sky with blue ocean... :-)

 Dah sampai Phi Phi... Perjalanan dari Jeti Krabi ke jeti Phi Phi dalam 1 jam 30 min... Haaaa sape mabuk laut tahap kronik sila standby plastik k... :-p

 Yeyyyy kami dah sampai sini ;-) - muka granny masam sebab kepala dah pusing-pusing katanya... Sian dia...

me & granny :-)

 Laut cantikkkkkkkkkkkkkkkk.. View cantikkkkkkkkk... Subhanallah ciptaan Allah :-)

 Jom kita cari makan dulu sebab semua dah kebuluq... :-D

 Amboi siap menguap-nguap... Tu la sape suh bejalan malam dah tau nak jalan jauh :-p

 Ape je yang dicarik daddy tu :-D

 Lil sis tak sabar nak amik gambar ngan laut :-D

 My nyawa!

 Both bam bam husband & wife.. hik hik hik

 My sweet sour lil sis.. hahahaha

 Speed boat....

 Kedai makan kat Phi Phi yang muslim tak banyak... Dalam 4 bijik setelah dipusing satu pulau... Dan yang kami makan masa baru-baru sampai ni depan sikit dari Hospital Phi Phi... Halida Restoran if tak silap... Murah dan boleh tahan sedap! Harga nasi goreng masing-masing 50-60baht dan air minum 25-30baht :-)

 Panorama view from the ipong pai :-D

 Tourist guide tak rasmi ;-D

 Resort ni depan resort kami... Boleh tak beauty tak amik pict resort kitorang... Tapi dalam camera hubby ada la... Kami stay kat Phuttacot Resort Phi Phi... Masa nak ke resort punya lah kami pusing 1 pulau ikut direction yang diorang bagi... Jauh gila oke dah la panas... Tapi bila dah stay dan explore resort kitorang rupanya dekat gila ngan town phi phi, dekat gila ngan beach dan nak balik ke jeti... Maybe sebab 1st time dtg so diorg tunjuk jalan terus lurus je kan... Kalau dah biasa tau jalan short cut... :-D Sana resort kami biasa je tepi lereng bukit tak dak pool..

Harga resort 1 malam : 1000baht

(untuk yang tak kisah tido tak dak aircond dan backpackers boleh cari banyak dorm/bilik/hostel yang tak masuk dalam internet... harga pun murah dalam 200-500baht... beauty sebab bawak family so kene la selesa sikit... wifi memang tak de masalah... sekecil-kecil bilik korang sewa diorang memang besepah-sepah wifi... :-D )


 Mesin ATM pun bersepah-sepah kat sana so tak yah risau la if tak cukup duit nak cucuk duit... Dah macam gerai tepi jalan je sempoi gila atm mesin diorang... But make sure korang aktifkan kad atm korang dulu untuk kegunaan international before fly oke ;-)

 Dah letak beg rest kejap... Petang kuar balik

 
Turun bawah sikit dari resort kitorang ada kedai tattoo... Yang ada patung ni... Kemain lentik eye liner ;-)


 my lil sis with bike... :-p

 Daddy pejam mummy manja... hik hik hik

Oh by the way for those yang nak beli peralatan diving ke, snorkling ke kat Phi Phi memang murah gila berbanding ngan Aonang / Krabi Towm sebab situ lubuk diver... So depa bersaing-saing la... Kalau kena nasib pandai nego memang dapat BEST PRICE! Nak snorkling pun better kat Phi Phi sebab pakej diorang murah... Tapi beauty tak cukup masa silap percaturan so snorkling dari Aonang ;-) 

Pakej Island Hoping & Snorkiling from Phi Phi : Speed Boat

Full day : 500-600baht / person
Half day : 300-400baht / person

Speed boat sharing ngan orang lain la sekali... Kalau full day tu including lunch on tha boat..

Kalau nak lagi saving boleh amik Long Tail... Which is beauty lagi suka sebab dia rileks tak terhentak-hentak... Kalau Long Tail boleh share max 10 orang if pegi ngan kengkawan... 

Full day : 2500-2800baht / per boat
Half day : 1500-1700baht / per boat

Pun sama kalau full day ada lunch... Barang snorkling pun disediakan :-) 

So kerja kami kat Phi Phi pusing-pusing, lepak tepi beach, makan... Hahahahaa... Tour sampai lebam

 :-)

 Ni pokok kelapa paling tinggi beauty jumpa kat sana... Betul-betul sebatang tengah-tengah pekan tu... hihihi

 Kat sana memang tak de motor lalu lalang semua basikal atau teksi (kete tolak yang sorang tu tengah tolak).. Kalau ada motor maknanya ambulance atau polis la tu... hehehhee

:-p

 Sibling ;-)

 Husband & Wife

  The rock ni pun murah je if nak stay sini... Banyak la mat mat minah minah saleh yang backkpackers stay sini :-)

 Kat sana suka tengok tin air diorang comel :-D

 Ni early dinner beauty.. nasi goreng ayam.. :-D

 Lil sis with her fresh coconut :-D

 Makan tuk 6 orang... Just nice :-)

 Pastu malam kuar lagi.. Kat sana pizza besarrrrrrrr gila! Yang dalam gambar ni pizza orang muslim buat... Kedai dia tepi beach betul2 hujung tempat orang buat show api-api :-)

 Kat sini ada boxing gak :-D

 Pastu rasa pancake nutella diorang... Kedai ni pun ada halal... Tak nampak lak nama kedai kan tapi dia sebelah restoran seafood... yang buat pancake ni pun makwe comel kecik-kecik rambut kenteng ;-)

 Tu diaaaa besaq mulut hangpa aihhhh ;-p

 Siyessss sedap pancake ni... Nape lah nutella kat Mesia mahai nau... Padehal sana murah gila...

Harga pancake kat phi phi mahal sikit dari Aonang : 40-60baht
Aonang pancake : 25-35 baht

Kami duk perasaan each kedai kat sana mesti ada kuceng yang jaga... pastu kuceng semua mok mok... Geram rasa nak bawak balik... hi hihihiihi :-D

Again can drink yg comel... Sana air tin 25-30baht :-)

 Ni pemandangan dari bawah ke kawasan resort kami :-)

Berakhir sudah hari pertama kami kat Phi Phi... So continue lagi tuk hari seterusnya nanti... Now beauty nak rest jap... Berkejar-kejar update entry... Dengan bos panggil, dengan siapkan kerja-kerja... Hik hik hik :-p InsyaAllah nanti sambung day 2... Daaaaa ;-)

No comments: