Friday, July 12, 2013

Juadah Berbuka...

Assalamualaikum sayangs semua.... Eh! Tajuk je juadah berbuka tapi sorry beauty tak letak pun gambar makanan... Sebab kang beauty sendiri lak tergoda habis kurang pahala puasa... Hik hik hik

Alhamdulillah hari ni masuk hari ke tiga kita berpuasa, dan alhamdulillah jugak masuk hari ni beauty masih berpuasa penuh... Moga-moga dapatlah berpuasa penuh sampai habis ramadhan ye dak... Manalah tau kan, kita berdoa je... ;-) So untuk 2 hari yang lepas beauty masak-masak... Ye, bila bulan puasa kerajinan masak tak macam bukan bulan puasa... Bila bulan puasa rajin dia tahap gaban sikit... Seb bek tak jadi gaban.. hik hik hik... Actually menu simple je... Tapi bila simple tu yang selalu tengok suami makan bertambah kan.. Mueheheheeee.... Mujurlah bulan puasa ni balik kerja pukul 4.30pm bawak kete gedek gedek gedek pukul 5 sampai rumah terus masak... Biasanya paling lewat siap masak kul 6.30 tapi so far 2 hari ni kul 6 dah siap... Jadi sempatlah selesaikan solat dan berehat guling guling sementara nak hidangkan makanan kan :-)

Menu berbuka hari pertama :

Sotong goreng kunyit 
Telur Bungkus
Cendawan Oister

Sedihnya sotong ni terpaksa buang sebab sotong dah busuk rupanya yang diorang jual.. Ingatkan just busuk air dia je sebab masa beli org tu yg bungkuskan.. Punyalah lama beauty basuh banyak kali siap berselawat tapi akhirnya bukan rezeki kami jugak... Nasib ada baki lauk sambal sardin masa sahur tu beauty panaskan dan kami berbuka lah dengan rezeki yang ada... Beauty tanya suami nak pergi bagi tau tak benda tu kat kedai tu balik... Suami kata tak pe lah dah bukan rezeki kita :')

Menu berbuka hari kedua :

Tomyam Campur
Telur Dadar
Sayur Kailan
Bubur Lambuk (amik kat masjid UPM sedap!)

Dah lah hampir tersilap bahan... mummy beauty ada bagi perencah tomyam dari Thailand dia beli kat Danok hari tu... Ada 2 botol, dia tulis dalam bahasa Thailand kan mana beauty faham... Beauty faham Halal tu je sebab dalam jawi.. hik hik hik... Beauty start lah masuk periuk siap dah masukkan air sekali apesal pulak bau belacan ni... Kemain kuat lagi bau belacan, memang dia letak belacan ke dalam perencah ni... Call la mummy tanya, dia pun jerit la "heeyyy!!! tu perencah tuk masak sayur ke apa... ala2 kangkong belacan ke gitu kan malas nak tumbuk ikan bilis so letak la perencah tu" beauty dah bedekah-dekah gelak suami lak geleng-geleng kepala.... "ape lah cuk ni bukan nak cek dulu.." hoiiii!!! Mana ai nak faham tulisan Thailand :-p Nasib baik sangat belum masukkan ayam udang dan bahan2 lain bagai... Kalau tak memang makan Sup Belacan Campur lah... Bahahahahahaaa... So tuang lah air belacan tu ke dalam sinki then amik perencah yang sepatutnya masukkan dalam periuk.... Haaaaaa yang second tu baru betul color tomyam.... Kuahnya dap dap terhirup hirup suami beauty makan... Hi hi hi :-p

Untuk sahur, hari pertama masak sambal sardin pepagi buta bangun masak, hari kedua sardin gak tapi masak asam pedas (gara-gara sotong busuk lah tu kene masak lauk lain huk huk) dan hari ke tiga panaskan tomyam berbuka semalam sebab memang buat extra. Nasiblah suami tak banyak songeh kan. Tu pun masa sotong busuk tu dia tanya sahur beauty nak masak apa... Kalau rasa susah gorengkan suami ayam je... Tapi tak sampai hati tengok suami nak makan kering-kering gitu kan... Gagahkan diri jugak la masak yang lain walaupun bahan asas ikan sardin :')

Hari ni dan esok insyaAllah berbuka dirumah mummy beauty... Rumah mak mentua kami tengah susun plan ni sebab suami beauty yang busy bukan beauty... Ke rumah mummy beauty dulu sebab rumah mummy jauh sikit... Rumah mak mentua boleh lalu lalang terus singgah jek... Heheheheee ;-) Untuk hari seterusnya dah siap-siap beli barang basah kat mydin tadi kebetulan opismate ajak follow dia gi beli barang... So nanti story mory lagi k... Beauty ada amik gambar makanan yang beauty masak tu tapi tak sampai hati nak tempek sini... Tengok lah next time kalau beauty kejam and beauty boleh tahan nafsu sendiri beauty tempek k... hik hik hik... Okay sayangs... Selamat berpuasa ;-)

2 comments:

cha said...

eee teruknya jual sotong busuk. nasib ada sardin u kalau tak haru huhu

hahah botol belacan tu kelakar sabar jelah nasib baik x masuk bahan lg huhu

misz beauty said...

Cha - kan u, kalau xde sardin tu huru hara dibuatnya. hihihi

sampai hari ni if i duk ingat i gelak sorg2. hahaha