Monday, February 04, 2013

Family Getaway - Terengganu Darul Iman (Part 1)

Assalamualaikum.... Yeyearrsssss... Dah selesai bercuti yang agak panjang tapi tak berapa nak panjang ye ye ye... Hik hik hik... :-p

Last week beauty & family bercuti ke Terengganu... Dah kebetulan kawan baik beauty & hubby kawen kami terus bawak mummy, daddy & lil sis join venture... Mengenangkan mummy beauty sendiri kali terakhir dia pi sana berbelas tahun yang lepas... Hahahhaa ;-p So hari Khamis beauty half day sebab nak hantar Mak Mentua beauty ke airport untuk menunaikan umrah... Punya lah ramai umat kat KLIA tu... Sedih mak pergi sorang-sorang abah tak dapat nak follow... Semoga Mak selamat pergi dan balik... Mummy & Daddy pun turut serta ke KLIA hantar mak :-)

 Macam dia pulak nak pergi... Exited lebey :-p

 Bawak bekal... Bagi Mak makan sikit... Tu pun dia tak habis sebab malas pi toilet dalam flight katanya... Hahahaha.. Mak Mak!!

 Daddy, Mummy, Beauty, Mak & Abang Chik (my adik ipar)


Sayanggggg Mak... Selamat pergi dan balik ye mak... :')

Hubby & His Mak... Sama kan muka?? Anak mak buweekkk :-p


Lepas dah hantar mak... Kami semua balik ke rumah mummy tuk prepare all the things nak mulakan perjalanan jauh ke Terengganu... Dah macam nak pergi berkelah macam-macam makanan ada dalam kete mummy bekalkan... Sebabnye daddy kalau jalan jauh dia suka mengunyah dalam kete... Makanya segala nasi impit la, ikan siakap la, nasi putih la, kuih la semua ada... Hahahhahaa :-p Lepas solat isya' kami bergerak ke Klang dulu sebab daddy nak hantar durian crepe sedozen yang orang order... Pastu boleh pulak beauty ternampak stemboat cucuk-cucuk tepi jalan tu... Teringin hoiiii!!!! Terus mummy benti then beauty gi beli... Sedappppp!!! Kuah dia pedas-pedas cukup rasa!!! Alhamdulillah hilang kempunan hik hik :-D Dekat pukul 11.00pm baru gerak kuar ke highway... Maka bermulalah perjalanan kami yang jauh :-) Dan mummy boleh bawak sampai Petronas bentong tak silap beauty sebab tak nampak jalan... Beauty yang risau tengok mummy drive... Daddy awal-awal dah tau dia tak nampak if drive malam-malam sebab silau dengan lampu kete lain... So start from situ beauty yang drive... Hubby pulak kene simpan tenaga nak shoot esoknya... Lil sis?? Pun flat sebab dia balik keje lambat siang tu... Oke beauty tau beauty selalu kene jadi super woman :-p


Perjalanan diteruskan sampai Hulu Paka singgah nak membuang air gara-gara kesejukan... Huk huk :-p



Lepas tu sempat stop jap amik gambar lampu-lampu kat tempat petroleum tu... Santekkkkkk

Sampai Dungun dalam pukul 5am lebih masa tu baru beauty rasa ngantuk gila... So tukar drive kasi lil sis pulak bawak... Alhamdulillah sempat sampai ke Masjid Terapung betul-betul time azan subuh...:-)


 Rezeki beauty nak berjemaah kat sini.. Di pagi Jumaat yang mulia :-)

Pas da siap berjemaah kami pun meneruskan perjalanan ke Pulau Duyong untuk tumpang mandi kat rest house pengantin lelaki... Dah siap-siap mandi dan tukar baju dalam pukul 9.00am kami dah bergerak ke Masjid Kristal untuk acara akad nikah... Hamik kau tak tido langsung beauty ni buatnya... huk huk huk.... :')

1st time beauty masuk sini... Masa 2006 beauty datang masjid ni baru nak bina... Last year datang tak sempat ke sini... Alhamdulillah tahun ni merasa masuk sini :-)

 Pengantin lelaki... Keberg TheStar! Eh! Hamizi :-p

Dup dap dup dap :-p

Alhamdulillah pengantin selamat diijab kabulkan dengan sekali lafaz... Semoga berbahagia hingga ke syurga wahai sahabat! Kami tumpang gembira akhirnya awak ditemukan dengan tulang rusuk awak... Jaga isteri elok-elok tamo nakal-nakal lagi lepas ni oke... Hik hik hik :-p

Amik kesempatan la ape lagi :-p

Pas da siap majlis nikah, pergi rumah pengantin perempuan kami dihidangkan dengan nasi dagang perghhhhh!!! Memang sedap SANGAT! Semua orang bertambah makan... Selalu kalau makan kat kedai belum tentu sedap kan even kat negeri dia sendiri... Ni kali tuan rumah masak sendiri memang terbaekkk! Ha tak sempat nak amik pict sebab dah kebuluq pelahap makan tak ingat dunia... Kah kah kah!!! :-p Lepas siap makan kami tinggalkan hubby sambung kerja dengan pengantin kami yang lain dalam kepala dah ingat nak check in jek... :-p

 This time check in kat Ri-Yaz Heritage... Kebetulan dekat betul ngan rumah pengantin...:-D

 Bilik bestttttttttttttttt!!!!!!!!!!!!Besar gila dengan bilik-bilik air sekali besar... Sampai tak tau nak mandi kat belah mana... Hahahahhaa :-p

 View from our room... Tak dapat nak book depan pool sebab dah full! Pfffttt!!!!

Lepas dah check in uncle beauty and his family pun dah selamat mendarat kat Terengganu sebab diorang naik flight, maka petang tu kami gathering pi makan Celup Tepung femes in town eceh... :-p

Beauty & Mummy... wink wink ;-)

 Tak sempat beauty nak amik pict makanan time penuh depa dah bedal dulu... Cisss!! Hik hik hik :-p
Udang, Sotong & Ikan celup tepung... Punya banyak makan baru RM36 something.... Murahhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!! :-D


Lepas tu kami kembali ke Masjid Kristal sebab bawak uncle & family dia sekali pi sana :-)

Cousins :-)

 Nape tah hubby tegak macam nyanyi lagu negaraku :-p

Pas posing sana sini azan maghrib berkumandang makanya kami solat kat masjid kristal jek...Lepas selesai kami menuju ke tempat dinner... Malam tu kami dinner ikan bakar... Kawan gilera kami Incik Aiman yang bawak ke sana... Dari dulu sampai lah last week kalau kami ke ganu mesti Aiman yang rajin attend kami... Awak sangat baik hati Incik Aiman!!! Terima kasih sangat-sangat... Maaf tak dapat nak call awak on saturday nite sebab kami dinner kat resort jek tak larat nak keluar cari dinner kat luar.... InsyaAllah next time kami pi sana jumpa awak lagi ;-)


 Separuh dari meja panjang... Si lil sis tak snap pulak umat yang belah sini :-p

Yang disnap nya pict kakak dia bz bersembang ni... Gambar Aiman pun bahagian lengan je... Hahahaha :-D

Oh ye, kedai ikan bakar yang Aiman bawak tu memang dap dap dap!!! Dan MURAH!!! Bayangkan kami amik 2 ekor ikan siakap yang paling besar, 1 ekor ikan ayam yang paling besar, 2 sotong giant, 12 pinggan nasi putih dan 12 gelas air dan kami hanya bayar rm120++.... Murah sesangat oke!!! Selalu kami makan macam tu ada lah dekat rm300 kot... Hahahahhaaaa... TQ Aiman bawak makan kat situ ;-)

Dah siap dinner kami semua pulang ke penginapan masing-masing... beauty & family ke resort dan family uncle pulang ke homestay.... depa kene sewa homestay sebab umat ramai sangat... bf gf anak2 semua folo... Hik hik hik :-p Okay tamat sudah part 1... Nanti beauty continue dalam part 2 oke sebab ada banyak sangat gambar kang dalam 1 entry... Hikh ik hik :-p Chow sin chiiiiii ;-)

2 comments:

cha said...

kenapa mak mertua u pg sorg u? abah tak sihat ke?

i pn dh lama tak sampai ganu haha. kazaa selalu pg masa dgn band dia i je tak ikut :p

best best lg2 bab makan kan. murah la banding kat sini kan

misz beauty said...

mak pergi sorang sebab kebetulan je dia ikut kakak & abang ipar dia. tempat ada 1 lagi kosong. plus abah kene jaga adik husband i ada sorg sakit. :-)

makan je murah u, kalau tudung2 i prefer kat kl lagi murah. hahahahaa