Wednesday, December 05, 2012

Suzuki Gathering 2012 : Port Dickson, Negeri Sembilan

Assalamualaikum.... Aaaaaaa akhirnya ada mood dan dah ada masa nak update story baru... Ekceli sepatutnya cerita ni dimuatkan dalam blog ride beauty tapi maleh pulak nak back link back link so sumbat aje lah kat sini ye... Biar jenuh orang tengok gambor dan baca... Hik hik hik ;-)

Anyway, Sabtu dan Ahad lepas yakni 1 & 2 Disember 2012, beauty & hubby ada konvoi ke Port Dickson untuk Suzuki Gathering... Acara ni sepatutnya dijalankan minggu sebelum tu lagi tapi disebabkan beberapa faktor dan ada group group belah selatan yang dah berumahtangga dan ada anak sekolah so we decide tuk buat gath ni masa cuti sekolah... Gara-gara last min planning dan time cuti sekolah ni lah beauty duk pulun gagah cari tempat tinggal tuk dak dak ni... Adesssss... Beauty & hubby awal-awal dah booking resort tuk kami dulu tapi yang lain sebab duit nye ada pada kawan baik kitorang terpaksa tunggu diorang balik dari Manila... Adessss nasib lah ada rezeki tuk diorang menginap dekat Kondo Resort... So semua setel... :-)

RV point tuk peserta dari KL/Selangor, Penang, Kedah adalah di Petron sebelum tol Sg. Besi arah selatan... Sepatutnya pukul 10.00am berkumpul tapi biasa lah budak-budak ni mana nak on time... Masa tu lah nak buat tu ni ujung-ujung pukul 12.30pm gak gerak ke Petron dan sampai je kat sana yang lain dah menanti... So semua isi minyak full tank terus vrooommmmm lah gerak ke destinasi... :-) Cuaca tak menyebelahi kami, sampai sekitar Nilai hujan turun dengan lebat so kami semua berteduh kat R&R Nilai dan pekena lunch dulu sebab memasing perut dah berkeroncong... Dah habis makan hujan reda sikit kami sambung perjalanan dan berhenti sekali lagi di Petronas R&R Seremban sebab hujan lebat balik... Perghhhh mencabar betul kali ni asik hujan je... Maklumlah buat hujung tahun so mengadaplah cuaca tak menentu kan... huhuhuu :-) Dah agak reda sikit hujan kami teruskan perjalanan sampai lah masuk tol Port Dickson dan betul-betul nak sampai tol tu kali ni hujan MAHA LEBAT... Ayakkkk!!!! Dan kali ni pit stop paling lama sebab hujan mencurah-curah... Perjalanan yang sepatutnya mengambil masa tak lebih 1 jam dah macam pergi Perlis lamanya... Hahahhahaa.... Berkampung la kami kat situ ada lah dalam 2 jam... Fuhhhhh :-D Tengok jam dah dekat pukul 4.00pm dan beauty terpaksa call penginapan diorang ni maklumkan yang diorang masuk lewat gara-gara hujan tak boleh nak redah naik motor... Dekat pukul 5.30pm sampai betul-betul PD dan beauty uruskan check in tuk diorang dan lepas diorang semua dah masuk kondo beauty pulak uruskan check in tuk beauty & hubby... Tu pun beauty pergi dengan kawan pempuan sorang ni sebab hubby duk settlekan hal motor dia yang minyak tak turun ape tah... Tu lah, suh bawak VS tak mau nak bawak V1 jugak kan dah susah diri sendiri... Nasib pomen ramai... Tu pun dari tol PD sampai PD beauty tolong dia towing motor dia... Nasiblah si kuning beauty tu tak meragam dan baik sepanjang perjalanan... Dan nasib jugak kami bawak sorang satu motor, kalau bawak sebijik je? Dah susahkan orang lain pulak.. Huiii :-) Oke sambung cite dengan gambar pulak ye ;-)

 Gerak dari bengkel Skuter Garage ke Petron Tol Sg. Besi :-) 10 bijik skuter termasuk beauty dari Skuter Garage. Bergabung dengan yang lain oh tak kira pulak berapa banyak tapi most 30 bijik gak dari KL/Selangor...

   Dah sampai exit Tol PD dan seterusnya tempat perkampungan kami menanti hujan berteduh di Pejabat Tol PD... Hihihii :-) Dan menanti jugak kawan-kawan yang tertinggal di belakang sebab ada sorang tayar pecah...

 Nih tempat stay beauty, hubby, dan 2 orang kawan lagi di Eagle Ranch Resort... Dalam 10km dari Teluk Kemang tapi besttttttttttt beauty suka stay sini... Kami tido dalam Tepee room ni comel & unik kan? Hihiii :-)

 Malam tu berkumpul di dataran Teluk Kemang untuk acara pusing-pusing PD dan ber "Sukan Rakyat" Eh! Hahahahaaa :-p Malam tu saja gabungan semua sekali ditambah dengan batalion lain yang baru sampai semua skuter cecah 200 bijik... Orang lain tukang kira, beauty tak larat nak kira sebab dah macam semut ramai sangat... Hahahhaaa.... Best sangat malam tu meriah... :-D

Acara bersukan habis dalam pukul 3.00 lebih pagi... Perghhhh flat tak yah cite sebab boleh pulak masa kat sana beauty punya telinga sakit balik macam 4 bulan lepas... Pakai helmet kan lagi lah telinga sakit tapi ku tahankan jua demi rakan-rakan.. Eceeehhhh :-p Dan paling worst di tambah dengan beauty kene diarrhea sebab malam tu beauty dinner kat resort order Mee Kari, sedap memang sedap tapi pedas ya ampun.... Pedas sebab rempah kari dia taruk sebeban agaknya dan kari tu tak dimasak dengan betul... Beauty n imemang sensetip dengan rempah kari yang tak dimasak dengan betul.... Sudahnya sampai semalam la beauty menanggung ceriban beriban nasib hari ni dah oke... errkkkk :-( Oke dah tamo cite pasal tu... Pagi Ahad tu kononnya beauty dah berangan nak terjun tiruk kat swimming pool sebab dah lama gila tak asah skill berenang kan... Hujung-hujung pukul 6am tu dah bangun pastu tido balik dan sudahnya dekat pukul 11 baru sedar balik... Huahahahahaha!!! Swimming pool tah kemana, lepak pantai tah kemana jadi wajib repeat berdua-duaan dengan somi terchenta next time... Hahahhaaa :-p So beauty kejut hubby dan 2 orang kengkawan lagi suh bangun dan bersiap... Sebab kawan-kawan yang lain dah tunggu kat dataran siap dah habis makan.. Coiiii keji tak tunggu.. Hahahah :-p

 Uruskan check out pastu sempat hamik pict keliling... Santekkkkk!! Wajib datang lagi!! ;-)

 Amik gambar kenangan lagi depan Tepee yang comel... :-)

Gerak ke dataran dan susun motor pi makan siap-siap dulu... Dan sengalnya kitorang makan kene ketuk kow kow mentang-mentang kami orang luar... Member kata macam ni baik kita balik KL makan lagi kenyang rm12 boleh 2 kali makan... Beauty hubby lah bayar cam biasakan tapi cian gak kat dia... So next time black list kedai tu... Dah la tak sedap!

 Susun jangan tak susun....

 Untuk siang tu dalam 150 bijik je tinggal sebab ada yang dah balik malam tu jugak... Sebab Ahad keje..

 Yang best nya adik-adik sayang tolong susunkan motor beauty... Beauty ilek duduk tunggu... Hik hik hik... Jangan marah ye dik... Cayang sikit muahhh muaahhh :-p

Penuh jalan tu dah macam tempat kitorang jek.. Hahahah ;-p

Yang ni acara last kami susun motor depan Petronas dekat area Pasar Malam PD tu... Tak sampai 3 min susun motor dah majlis daerah nak halau... Dah kenapa nak halau bulan halang lalu lintas pun...

Diorang ni kadang-kadang pelik kan... RACE SALAH, BERKUMPUL SALAH, GATH SALAH, KONVOI SALAH dah habis tu ape je yang betul?? Duduk rumah diam-diam tengok tiwi?? Ape jadahnya orang macam tu memang tak de life la kan... Pastu depa ni bagi tau kitorang nak amik gambor je kat situ ramai-ramai then ABANG PAKAI SPEK OAKLEY TIRUAN tu kata bagi kami 4 min je amik gambar pastu suh blah... Pfffttt!!! Langgar awak ramai-ramai nanti baru tau... Kami bukan buat keje tak pekdah la... Kami berkumpul mengerat silaturrahim... Abang nak join bagi tau je, boleh tak de hal kami memang suka berkawan... AdoiiI!!!!

So ni lah segerombolan kami... Ni sekeping cilok pict henpon hubby... Tak muat masuk dalam gambar katanya ramai sangat.. So kat belah kanan ramai tak masuk... Hik hik hik... :-p

After dah habis bergambar pakat salam-salam dan adios amigos berjumpa lagi tahun hadapan.... :-) Balik lah kami ke sarang masing-masing..... Motor hubby? Sampai Tol PD je boleh jalan pastu menowing sampai bengkel Skuter Garage! Pfffttt! Nasib ade Bobob naik SYM motor besau bole menolak motor kecik... Adessss.... Beauty? Cool ilek bawak motor sorang-sorang layan diri... Hahahahhaa :-p



 Ni sorang member belting putus... Tu lah bang, laju sangat bersukan malam tadi ye ye ye?? Hihihii ;-p

Eeh motot kunen sape comel tu? Hahahahhaa :-p

Sampai KL pukul 5 lebih petang.. Alhamdulillah sepanjang perjalanan tak hujan walaupun sebelum tu kawan-kawan KL melaporkan hujan lebat kat KL... Kami sampai tu jalan basah cuma hujan je dah berenti... :-) Event berjaya disempurnakan sehingga menjadi titian di mulut-mulut rakan-rakan tak habis-habis sampai sekarang... InsyaAllah ada rezeki kita buat gath lagi tahun hadapan... Dan syukur tiada sebarang kemalangan besar dan kemalangan jiwa berlaku sepanjang event berlangsung... Cuma sorang kawan je mengalami eksiden kecik disebabkan kereta sengal yang masuk emergency lane sebab jalan jem tak nak que... TOLONG lah wahai pemandu kereta... Bila motor lalu lane kanan sekali kamu semua marah maki orang tapi bila kamu sendiri lalu laluan emergency dan laluan motor ape dah jadi?? Gunakan akal, kalau dah semua lane kamu nak masuk motor nak lalu mana? Jangan jadi tamak dan bongkak... Jalan raya ni semua orang punya, kami pun bayar roadtax dan kami pun ADA KERETA... jangan berlagak sangat... bertimbang rasa.. jadi lah pemandu berhemah oke... Ikut laluan masing-masing dan banyakkan bersabar kalau tempuh jem tu.. Sebab saya sendiri naik kereta tak pernah masuk emergency lane semata2 nak cepat sebab bukan kita sorang je nak cepat... Orang lain pun nak cepat tapi BERSABAR!!

Dah masuk cite lain pulak... Oke lah u ols, story dah habis... Beauty enjoy sangat weekend lepas... Totak km perjalanan 202km pergi balik je... Tak jauh mana pun... Tak sabar nak tunggu opening ride 2013.. Daaaaaaaaa.... wink wink ;-)

2 comments:

cha said...

Huhu respek la kt u bole drive sensorg. Klau i dh naik dgn husband i dh huhu. Eh btw yg u stay tu satu mlm brp? Situ ada go kart sume kan? Rugi rugi tak dpt bercanda tepi pantai and pool huhu

Takpe nanti pg lg k. Dekat je pun PD tu hihi

misz beauty said...

Yang, i tak drive. I ride jek. Kekekek. Alah u PD bukan jauh sgt nak ride sorang2. I lagi suka sbb if duk belakang naik vs tu sakit montot lama2. Hahahaa.

Aah before sampai resort i tu ada go kart tapi tu la u x sempat pape waktu mencemburui eceh.. Hehehee.. Ye u wajib dtg lg.. ;-)

Situ semalam rm150-400 depend on bilik.. Ada dorm jugak sorg rm50 if x silap i ;-)