Wednesday, November 14, 2012

Holiday In Beijing : Day 5 (Tianjin)

Assalam you ols... Oke dah masuk hari 5... Dah hujung-hujung dah ni... Tak mo balik tapi kene balik gak sebab rindu makanan kat Malaysia... huhuhuuu :-p

Hari ke 5 adalah hari khas yang membawa kami ke daerah Tianjin... So perjalanan ke Tianjin mengambil masa lebih kurang 2 jam dari Beijing... Actually kalau ikut had limit laju kat Malaysia, Tianjin tu boleh sampai dalam sejam lebih sikit je tapi highway sana paling laju 80kmh tu yang melangot duk dalam van nak sampai ke Tianjin kan... hik hik hik... Masa ke Tianjin ada sepasang married couple tumpang sekali ngan kami... Sebab Tour guide dia satu company ngan kami punya tour guide so sekali harung je la kan.. No big deal pun bukan kami duduk sampai seat belakang pun... Huya huya jek sepanjang kami kat sana naik van pergi mana-mana berempat jek... Nama pun private tour kan...;-) So seawal 8.30am driver jemput kami after breakfast terus gerak jemput couple tu pulak.. Tu pun kul 8.00 lebih sikit kami dah gerak sian driver terkocoh-kocoh abiskan makanan dia.. Hahahaha... Oleh kerana kami sampai awal couple tu belum turun hotel so kami amik kesempatan pergi bank nak cucuk duit... Harus ye u ols, duit dah nak kehabisan duk menshopping barang leather hari tu... So kene topup takut ada emergency... Hik hik hik... Plus partner lil sis tak aktifkan kad dia untuk antarabangsa so dia tumpang transfer ke akaun beauty gak untuk kuarkan duit sebab dia kata barang yang dia beli belum cukup tuk adik-adik dan ayah dia... huhuhuuu ;-) So you ols kalau nak ke oversea boleh guna our CIMB Debit Mastercard tu kat mana-mana bank yang ada sticker Union Pay oke... Boleh aktifkan kat atm mesin je but make sure aktifkan masa kat Malaysia la... So nanti boleh cucuk duit kat oversea atau pun swipe je nak membeli barang... Maybank, Public Bank or mana2 bank yang ada debit Master@Visa boleh digunakan.. Janji aktifkan dulu... Boleh pilih aktif secara permanent atau ada period date... Beauty buat ada period date sebab risau kalau kad hilang kan... :-)

Jalan-jalan cari bank... hik hik... :-)

Oh the way to Tianjin... Dekat pukul 11am kami sampai Tianjin sebab gerak dari Beijing pukul 9am.. Seronok tengok pemandangan.. Highway dia tak dak R&R oke, ada pun seketul jek tu pun jauh ya ampun.. Akak yang tumpang we ols tu boleh nak membuang air kecik lak kan sudahnya membuang kat tepi highway husband dia cover kan pakai payung.... hahahhaaaa.... moral of storey sebelum kuar hotel make sure membuang segala yang ada sebab takut nanti darurat gitu... hik hik hik ;-)

Dah sampai Tianjin... Kami lunch dulu pastu masuk dalam market makanan asam-asam jeruk kat sana... Dan paling geli tengok depa juai ba alif ba ya buat bentuk sosej besau-besau eeeeeee.... Yang tu beauty tak snap pict... Amik pict kat Mc D gak, konon nak masuk situ pakai wifi sudahnya nak log in tak reti bahasa cina... pfffftttt!!! :-p

Sebelum kami pergi tempat seterusnya kami singgah solat dulu... Kat masjid tianjin ni ada sorang nenek tua jaga bilik solat perempuan.. Punyalah ramah sangat comel je asyik bercakap ngan kami tapi kesian kami tak faham apa-apa... Yang dia boleh faham kami bagi tau Wudhuk dan Malaysia jek... Sorry popo!!! :-)

Pas da solat semua kami pergi balik ke kawasan membeli kraft tangan.. Ha sini banyak kraft tangan dan hasil-hasil dari perkampungan... bangunan dia pun dari bangunan lama berusia beratus tahun... :-)

Dan hubby beauty dapat beli sikat dari tanduk kerbau kat sini dengan harga 14 Yuan sahaja... Bersamaan RM7 duit kita.. Murah sangayt! Beauty lak dapat borong cheongsam untuk anak-anak dara beauty dengan harga 3 kali ganda murah dari Malaysia... ;-)

Dalam pukul 5pm kami bergerak pulang ke Beijing... Ni pemandangan senja sepanjang laluan kami pulang ke Beijing... Subhanallah cantikkan?? ;-)

Sebelum balik hotel kami diberikan dinner dulu mamam kenyang then balik hotel... :-)

Wottt wotttt!!! Tinggal lagi 1 entry je beauty nak habiskan kisah kami menjadi perantauan ecehhhh... :-p So jangan jemu baca story mory dari beauty oke... Tataaaaaa ;-)

10 comments:

cha said...

Alaaaa kesiannya kakak tu haha. Jenis i ni dhla selalu kencing huwaa darurat kan haha. Mmg murah dr malaysia la u harga dia eh? Nasib u tak tngkp gambar babi tu haha kang i xnk baca entry u kang :p

misz beauty said...

Ha tu la u die jerit kata kat mesia pun xpenah buat gitu. Kekekek. Yup sangat murah brg kat sana rasa nak borong semua. Hik hik

ELeEa said...

sayangssss
rindu kamu =)
nak kechain ngn fridge magnet boleyyyy?
hahahaha

misz beauty said...

ELeEa : miss u too ;-) bole-bole bak meh address nanti beauty pos ;-)

ELeEa said...

erk...siyes ke?nak bg nih?
hehehehe

misz beauty said...

betul la dear... nnt email kat beauty address oke ;-)

ELeEa said...

wahaha...maw2...

bagi email address...cannot find which 1 is yours...ada 1001 contact dlm inbox i
...dgn pantasnya...hehehehe

misz beauty said...

Do email me dear at azniza.azhar@gmail.con ;-)

ELeEa said...

Done..yippie....

misz beauty said...

Tunggu eh nanti dah pos i let u noe.. ;-)