Wednesday, November 14, 2012

Holiday In Beijing : Day 3

Assalamualaikum... Yeyyyy!! Dah masuk hari ke 3 di Beijing dan hari ke 3 adalah hari paling excited!! Hew hew hew ;-)

Sebenarnya masa dekat great wall lagi tour guide kami ada maklumkan yang kemungkinan besar esok ada salji... Kami pun memang happy lah dengar kan... Tu pun sebelum pergi sana si adik de sembang ngan ex opis mate dia masa praktikal kat travel agen... Kalau ada rezeki kami mungkin dapat tengok salji dan bila tour guide maklum gitu memang senyummmm je la kami... Wew wew wew ;-) Malam hari ke dua tu bunyi angin memang kuat sampai menakutkan... Kalau kami tunggu malam tu kat luar kompom dapat rasa salji turun... Tapi masing-masing lepak bilik kesejukan... hik hik hik... Bangun je masa pagi hari ke tiga tu benda pertama beauty buat adalah pergi kat tingkap then nampak penuh ais dekat tingkap... Terus jerit-jerit kat adik ada salji... Hahahhahaaaa..... Jakun oke! :-p

Tengok tu weeeewwwwwww... Salji dikekeliling tingkap bilik kami dan di jalan raya ;-)

So pas dah excited tengok salji tu terus mandi-mandi siap-siap untuk turun bawah having breakfast dan memulakan hari yang paling sejuk 4 degrees :-D Untuk permulaan hari tu kami di bawa ke Pearl Center... Tengok orang keluarkan pearl dari dalam cengkerang dan hasil-hasil accessories yang cantik-cantik... :-) Before masuk dalam center tu kami duk posing sakan dengan salji memutih keliling center tu... Center tu sama bangunan dengan salah satu stadium yang digunakan masa olimpik... :-)


Subhanallah indah betul dapat rasa salji asli... Maklumlah 1st time... Even gigil-gigil tapi usaha gak kuarkan satu jari dari sarung tangan tuk amik gambor... Touch skrin tak dapat detect if pakai sarung tangan... hik hik hik ;-)

Haaaa tu dalam pearl center... Makwe cina tu tunjuk mutiara yang belum kuar dari shell.. Beauty geli sebab nampak bintik-bintik cam tu... Macam penyakit lak... Hak hak hak.. Ape lah beauty ni kan :-p

 Rambang mata... Beauty dapat seutas rantai berbuahkan mutiara... Suke!!!! ;-)

Pastu kami di bawa lunch dekat restoran makanan muslim... Sempat lagi amik gambor ngan kete yang tebal dengan salji... Oh rasa macam bukan kat china... Rasa macam kat London... Hak hak hak.. Over!! :-p

Pas da habis makan.. Kenyang semua kami dibawa terus ke Summer Palace... Tempat ni dikatakan Maharaja selalu datang waktu musim panas... Sebab kat situ pemandangan cantik dengan tasik di keliling... Dikatakan jugak kat situ kalau musim salji air di tasik berkenaan akan beku dan orang boleh main ski kat atas dan dari situ boleh nampak gunung bersalji... Masa kami sampai tour guide tu kata jarang orang sampai sini dapat tengok keadaan yang macam kami datang tu di mana air masih cair dan ada salji dekat gunung... Biasanya air cair+gunung tak de salji @ air beku+gunung salji... Tapi kami dapat dua yang berlainan... Ada Ong woooo!!! :-p

Posing la ape lagi... Beauty memang tak de nak posing sangat la duk kejung berdiri tegak je... Sebab sejuk sangat ditambah ngan angin lagi... Huiii huiiii :-) Si hubby sempat memotret pre-wed lil sis ngan future hubby nye... Gediks kan pre-wed sampai beijing... We all pre-wed kat Ipoh je u ols... Hak hak hak... Gambar pre-wed depa boleh tengok kat http://fizzyilham.blogspot.com oke.. Tapi now belum masuk pict lagi.. Tengok lah petang-petang sikit ke... :-p

Ni jambatan yang membawa semua orang masuk ke istana persinggahan maharaja...Rasa nak melayang angin kuat tiup bila lalu jambatan tu... Orang yang pakai payung, payung nye berterbangan... Hik hik hik :-D

Nih pintu gerbang.. Istana maharaja china memang semua tak banyak perabot... Mereka memang simple-simple jek..:-) Duk tengok cina-cina beli air panas tergugat gak iman tapi apakan daya was-was punya pasal pasrah je la... Huk huk huk ;-)

Oleh kerana keadaan cuaca yang terlalu sejuk dan tak berapa mengizinkan dengan hujan renyai tu kami memaklumkan kat tour guide yang kami nak buat aktiviti indor jek on that day... So jadual di ubah petang tu after pergi Summer Palace kami di bawa ke SHOPPINGGGGGGG!!!!! Huyeeeeee!!!!!!! Shopping kat sana memang sangat heaven oke... Barang kulit semua ory dan berkualiti... Hubby beauty yang bukan kaki shopping sangat tu pun duk menshopping sampai terpaksa beli satu lagi baggage troli untuk menyumbat segala harta benda yang dishopping... Hahahahaaaa.... Hamik kau!!! Tu lah mengata isteri lagi sudahnya awak yang over nox!! :-p Rasa macam 3 jam yang di bagi tu memang tak cukup untuk kami shopping sampai lebam... Hak hak hak... Tak pe ada banyak lagi tempat shopping yang kami akan pergi nanti...;-) Hari ke 3 paling best... Dengan salji, dengan dapat shopping... So semua balik hotel dengan muka ada senyum.... Then hubby siap cakap "Cuk, next year kita datang sini lagi nak??" whoaaaaaaaa, syok oke ai dengar!! Hahahahhahahahaaaa..... :-p

So sekian lah untuk hari ke 3... Nanti ada masa beauty update hari ke 4 dan seterusnya... ;-)

Oh ye, ape u ols buat semalam Deepavali? Cuti balik kampung? Beauty ngan hubby jalan-jalans kat KL je heaven tak jem langsung sebab semua orang balik kampung agaknya... Harap esok pun jalan clear lagi sebab esok beauty nak jalan-jalans lagi ngan hubby... Wohoooo KL kami yang punya!!! Hak hak hak :-p Tataaaaaa ;-)

No comments: