Monday, November 12, 2012

Holiday In Beijing : Day 2

Ye dah masuk hari ke dua... Hari yang bertambah sejuk... Keluar je hotel cakap berasap-asap mulut sebab sejuk sangat... Hik hik hik... Kami keluar breakfast pukul 7am sebab driver jemput kitorang pukul 9am if tak silap... Driver tu selalu tergesa-gesa jugak gara-gara kami selalu sampai awal kat van dari waktu yang sepatutnya... Hahahahaaaaa.... :-p

So untuk hari ke dua ada 4 tempat yang kami pegi sebab tempat utama Great Wall Of China tu agak jauh so takut jem ke ape kan... :-) Permulaan kami di bawa ke tempat buat Jed... Haaaa jangan tak tau baru kat sini je we ols dah rambang mata tengok jed semua santek santek.. Sampai memasing duk kata ada yang habis duit kat situ gak ni... Hahahahaaa :-p So kami pun masing-masing just beli tuk diri sendiri dan our parents je.. Kengkawan? Beli FM sudah! Hahahah :-p Pas dah memborong jed kami di bawak ke Burning Cream Center... Ha situ dia jual ubat-ubatan actually... Biasa la cina bab-bab perubatan tradisional guna herba memang terkenal.... Pastu kami pergi lunch kat tempat kraf tangan.. Jual seramik pasu besau-besau dan hasil kraft tangan lain.. Cantik if buat perhiasan tuk rumah-rumah deco antik-antik tapi untuk rumah beauty? Sama sekali lari konsep la nanti... hihihiii ;-) After that baru menghabiskan sisa-sisa masa siang di Great Wall.... :-) So lets tengok pict pulak ;-)

 Dengan van pun bole posing gak... hahahah :-p

Tak sangka kan luar buruk tapi dalam nya menghasilkan zat yang indah lagi berkhasiat...Jed sawi besar tu orang cina banyak letak dalam rumah.. Katanya untuk kekayaan.. Pastikan bunga sawi tu menghala ke tingkap dan konon nya sawi tu memerangkap kekayaan dan simpan di akar nya la... Kita islam boleh dengar tapi percaya hanya pada Allah oke ;-)


 Adik & Abang ipar.... Kakak tukang amik gambor :-)

Kat tempat Burning Cream center we ols tak amik gambor sebab tak de ape yang menarik... Cuma keterangan ubatan je yang menariksssss ;-)

 Ni tempat kraf tangan tu... Cantik-cantik kan?? Gambar makanan?? Tak amik sebab busy nak solat dan habiskan makanan sebab cuaca dah start hujan renyai-renyai... 

 Pas lunch kuar je hujan dah start.. Asap dimulut bertambah tebal dan sejuk ya ampunnnnn... Tengok beauty sampai tutup idom sebab hidung dah keras susah nak bernafas.. hik hik hik :-p

 and finally yeyyyy!!! kami dah sampai ke Great Wall... Hujan bertambah lebat even nampak sikit-sikit...

 Alhamdulillah selalu tengok dalam gambar now diri sendiri ada kat sana... :-)

Hubby yang owest with his beloved camera... Jangan tak tau amik gambar sampai habis shutter count... Tak pasal balik malaysia kene tukar... Melayang lagi rm1k... Cian dia :'(

Aktiviti mendaki sepatutnya sampai ke puncak terbatal kerana inchik somi ku yang kaki nya dah kekejangan... Tu lah sape suh pakai sentokin nipis... Dah bagi tau dah suh pakai sentokin tebal... Bistu takkan nak biar dia sorang-sorang kan so biarkan je si adik dan pacarnya sampei ke puncak... Tak aci oke siap dapat sijil@kad tu... Tak pe lah dik, adik happy along tumpang happy... hik hik hik... ;-) Nak naik beauty tak de gigil pun kaki... Nak turun yang gigil... Turun lagi mencabar sebab tangga dia curam sikit... Plus hujan licin beauty dah la gayat!! Hak hak... Salute kat nenek-nenek cina yang gagah merentasi tangga-tangga tu... Memang makan hempedu beruang la tu tak semput langsung... Hahahhaaaa ;-)

Kami sampai hotel agak lewat dalam pukul 7 lebih dah gelap sangat.. Ye lah bila hujan tentu jem... Tapi jem kat sana kete still bergerak even slow... Kat malaysia harus boleh terlelap hadap jem... Hak hak hak... Cuma memang pemanduan diorang sangat dangerous bagi kita tapi yang peliknya tak dak eksiden... hik hik hik :-p Dinner kat hotel je malam tu :-)

So sekian untuk hari ke dua beauty kat beijing dan untuk hari ni.... Nanti lusa beauty sambung lagi sebab esok mau jalans jalans ngan hubby.... Hik hik hik ;-p Hari ke tiga tu hari paling eksaited tuk kami sampai jadi jakun... hahahhaaa... Stay tune u ols....Happy Deepavali bagi u ols yang beragama Hindu oke... Chow chin chowwwww ;-)

*auto publish sebab masa lunch tadi dapat buat 2 entry terus sambil mamam... hak hak... terror tak beauty?? :-p*

5 comments:

Saya Punye said...

alaaaaaaaa kak.... :( kalau tau boleh kirim jed.. :( sob sob sob

misz beauty said...

adoi dik.. ni kompom x ingat akak de twit nak ke china kan? :-p

cha said...

Kalau i pun belum tentu gigih nak panjat. Tingkat 3 pun i dah mengah haha

Jojoe said...

jelesnyaaa....tringin nak g jalan2 tempat ada salji neh..huhuh

misz beauty said...

Cha - i suka benda adventure. Hubby tak. Pasrah je la. Huhuhu ;-)

Jojoe - mesti boleh pergi punya.. Simpan duit sikit2 dear ;-)