Monday, November 12, 2012

Holiday In Beijing : Day 1

Bismillah...

Ye hari ni beauty banyak masa free nak hapdet blog about percutian indah kami... Selama seminggu bercuti di negara orang... tak jauh pun Beijing China je... :-) Tapi banyak pengalaman yang mengajar kami... Alhamdulillah ada rezeki kami sampai ke sana ;-)

So untuk entry pertama ni beauty akan start dari hari pertama kami di Beijing oke... ;-) Flight terbang dari Malaysia pukul 7.30 malam.. So dalam kul 4.30petang kami dah ada di airport... Ye lah kan check in kene before 2 hours dan gate tutup 45min sebelum penerbangan.. Kang lambat sia-sia jek kan... Kalau singapore gagah lagi boleh naik kete ke sana kalo China? cancel burn terus semua... Hahahhaaa ;-p Flight selama 6 jam lebih dihadapi dengan tabah... Nasib la flight malam kan so boleh taido jek... Tapi agak la sakit belakang kan... Tu baru 6 jam.. Kalau lebih 6 jam mau beauty baring kat tengah-tengah tempat orang berjalan dalam kapal tu.. Hak hak hak... Kami sampai di Beijing International Airport lebih kurang 1.30am... Masa Malaysia ngan China tak de yang berbeza... Cumanya malam dia lama la, sebab 5pm kita kat malaysia terang lagi tapi kat sana langit dah senja nak ke malam :-) Pada awalnya kami ingatkan sampai kat sana kami kene stay kat airport dulu jadi orang merempat, ye lah kan biasa check in 2.00pm... tapi memang rezeki sangat agen kami berbaik hati sesampai je kami kat airport tourist guide kami dah standby menanti kami untuk bawak kami terus ke hotel untuk check in... Alhamdulillah.... Tak de la sakit badan duk landing kat kerusi airport kan... hik hik hik ;-) Sampai je kat hotel tourist guide kami uruskan check in dan kami dimaklumkan acara berjalan-jalan kami akan start pada 11.30am... Terus ke tempat lunch... Oke kat sana memang 11.30am tu time lunch diorang sebab time tu keadaan terang macam 1.30pm kita... hihhiii... So kami check in terus shombom la ape lagi... Penat ooooo duduk 6 jam dalam flight... Kalau perjalanan gitu naik kete banyak R&R dah berhenti tu.. huhuhu :-)


 Macam biasa mummy & daddy lah tukang hantar kami ke airport... Semua kami tak kerja on that day so boleh sampai airport awal... hi hi hi ;-)

 Sayonara Malaysia... Wewwww wewwwwww ;-)

Dah sampaiiiiiii yihhhhaaa!!! Masa ni dah terasa kesejukan menyucuk tulang temulang :-)

Check in yeyyyy!!!! Bilik besar dan best cuma tak dak wifi!!! Pfffttt!!! Kemut!!!! Beauty share bilik ngan lil sis sebab dia belum tawen... Cian kat beauty & hubby tak dapat nak honeymoon... Hak hak hak :-p

Pagi tu bangun nak breakfast semua tak mandi sebab sejuk sangat! padehal ada je water heater saje gatai! kah kah kah.. :-p

 Pastu tengah hari siap-siap mulakan perjalan... ;-)

 Our lunch!! Sedappppp sangat oke!!! =)

Us with the kedai sedap sangat! (sorry tak tau nama sebab tulisan cina.. hak hak hak :-p)

 After that 2nd journey we go to Tea House... Kat situ dia ajar segala mak nenek teh cina ada yang sedap dan ada yang tak sedap langsung... Serta cara nak minum teh... :-) Oke beauty beli Laici Tea ngan Pureh Tea... Sampai mesia daddy pau my Pureh Tea... Pasrah je lah... Adesss.... Tak pe bukan orang lain pun ;-) Pureh Tea bagus untuk orang ada darah tinggi, kencing manis, gaut dan kuruskan badan jugak.. Hak hak hak... Laici tu tuk penghadaman... :-)

Yang pekat tu Pureh Tea... Yang lain pict kami kat dalam tempat tu... Sini dijamin ory sebab gomen punya...  Teh pun ade ory ngan tak ory kan... hak hak :-p


 Lepas dah minum teh kami di bawa ke Niujie Mosque... Masjid tua di Beijing yang berumur 500 tahun lebih... Masjid ni sangat cantik dengan ukiran-ukiran semua dari tangan... Dulu masjid ni tokong tapi dah diambil alih... Kat situ orang cina islam kami boleh faham dia cakap wuduk je.. Yang lain wo pu che tau!! Hahahahha :-p

 Pas dah tunaikan solat kami pun berposing keliling masjid... Posing mengalahkan ada kat taman u ols... Hahahaha :-p

 Pas da posing sakan kat masjid kami di bawa ke Supermarket Islam berdekatan untuk beli sebarang snack tuk di tapau dan kemudian terus ke acrobatic show... Mula-mula ingat boring gila show tu bila dah start sampai habis memang fuhhhhhh teruja habis... Hik hik hik... :-D

Show habis dalam pukul 6.30pm... Pastu driver terus hantar kami ke hotel bersama makanan tapau yang telah disediakan.. So kami makan kat dalam hotel je sambil tengok tiwi cakap cina tak de sarikata... Hahahahhaaaaa :-p

Pas da kenyang golek-golek taido awal esoknya kene mangun pagi... So to be continue yeeeeeee... hihihiiii ;-)





2 comments:

cha said...

Tour guide dia u booking dr mane u? Nasib tour guide boleh speaking kan. Kalau tak haru huhu

misz beauty said...

Tour guide tu agen yg sediakan dear. Nasib ckp english senang faham. Ada yg dpt ckp indon xfaham apa sbb dia xfasih bahasa indon. Hik hik