Saturday, October 06, 2012

Cuti-cuti Sarawak Part 3 - Serikin & Sarawak Culture Village

Yihhhhaaaaa.... Lunch time.... Office mates pi tapaukan mc d for lunch so beauty amik kesempatan update lagi.... Huahahahhaaaa...... Kali ni memang banyak sikit pict.... Sebab ada rembat kat my sis lisa sekali... Mana tak nya hujung-hujung hari iphone ku kehabisan bateri... Huk huk huk... Tak sabar nak tunggu hubby belikan power bank ;-p

So tiba lah masanya untuk full day holiday... Baru nak start jenjalan betul-betul... Wew wew wewwww ;-) So untuk hari 3 tu we all dah plan nak ke Serikin, Sarawak Culture Village bagai... Serikin lebih kurang 1 hour journey from Kuching... Ni planning sis lisa we all follow je.. Katanya best tuk shopping ditambah dengan rancangan #madmarkets from Hanis Zalikha menambahkan keinginan tuk menjejakkan kaki ke sana... Hahahahahahaa... So awal pagi we all laki bini bangun pi mencari breakfast dulu sebab my sis and her cousin terlajak taido... Maklumlah diorang penat dah raon 2 days siang malam meninggalkan kami bekerja... hik hik hik ;-p

Oke dah siap nak jenjalan ;-)


Ni GPS from my iphone... Nak ke hotel my sis.. Ujung-ujung we all pening sebab GPS dah pening jalan banyak tutup.. Hahahahaa.. Dah tu kami tunggu kat airport je kak berdua tu...=D

Tu kete comel tour guide kami ;-)


 Yeyyyyy lets shopping ;-p (pict kredit to sis lisa)

 Panas tak hengat nox kat sana... abis berbelang muka... huk huk huk =D (pict kredit to sis lisa)




Gitar gitar murahhh murahhhh.... (pict kredit to sis lisa)

Sesi memborong... Esblended... made in indon... hak hak hak... Tengok tu our bodyguard ;-)


oven rare... memang sama je macam dalam rancangan mad market tu... hahahahaaa

Tu dia hasil tangkapan... Tapi most of them for both mum... Sebab our both mum nak pi umrah so beauty borong telekung ;-)

Shopping punya shopping sampai tak ingat makan.. hubby macam biasa mulut asik nak makan sudahnya ajak makan kat sarawak culture village... Nasib lah ada medan selera kat sana... =) So dia macam biasa dengan laksa sarawak nya... Beauty cari nasik.. Hahahahaaa... Jangan tak tau 4 hari kat sana 4 hari la dia duk belasah laksa sarawak... Adehhhh beauty yang naik muak tengok.. Hahahhaa :-p Dari Serikin ke Santubong memang jauh ya amat dalam 2 jam... Tapi if betul-betul dari kucing tak sampai sejam... =) Masuk dalam Sarawak Culture Village is RM60 per person... Memang best sangat... Beauty suka... If pergi sana akan masuk lagi... Nak jumpa ngan pakwe cute pakai cawat... Bahahahahhahaa :-p 

Ni sempat amik signboard... Pastu sis dua org kat depan pelik nape kitorang slow rupanya sempat amik gambar ni :-p

Mamam dulu yeyyyyyyy ;-)

 Us.... Weeeee bukan senang nk amik pict berempat... Seb bek hp sis lisa besar sikit... Hahahhaahaaa (pict kredit to sis lisa)

In front of Sarawak Culture Village .. Sis lisa, beauty, sis adelia


Teringin sangat nak pergi sini time festival ni... Huk huk huk ;-)


Rumah pertama yg kami lawat... Rumah Bidayuh... =)

Ni jambatan bidayuh... Terhegeh-hegeh meniti... Hahahaha :-p


2nd house Rumah Orang Ulu... Tinggiiiiiii tepi tebing... Gayat betul naik tangga dia.. Rasa tak sanggup nak tengok bawah... hahahaha :-p

3rd house kami singgah is rumah iban... Ni best!!! ;-)

Wew wew... Ada pakwe seksi perkasa disitu.. hik hik hik ;-p

Rental accessories.... Santekkkk rasa nak bawak balik ;-)

Rumah ke 4 Rumah Penan... Oke sini tempat orang boleh testing testing sumpit... RM1 3 kali sumpit... Tapi sory kami tak cuba... Sebab kompom penuh air liur.. Hahahahaha :-p

Dan tu diaaaa... Hubby saya kata dia dah lama tak balik kampung jumpa sedara mara... Boleh?? Ku ingat laki ku jawa rupanya penan... Hahahahahhaa :-p

Rumah ke 5 adalah Melanau Tall House... Memang tinggi gila oke... Dah la dari bawah dah tinggi.. Pastu plus lagi 3 tingkat naik boleh turun tak reti sebab tangga nye batang pokok yang kecik ya amat... Hohohohooo :-p

Rumah terakhir kami singgah adalah rumah melayu.... Just like rumah melaka or perak gitu... Rumah atas... best sebab ada mak cik ngah nyanyi ngan kompang... hik hik hik ;-)


Sempat main congkak ngan hubby... Belum habis main dia da kata dia menang... cehhh :-p (pict kredit to sis lisa)

Rumah chinese tak sempat nak singgah sebab dah tak larat masing-masing dah lebam.. Ye lah cuaca panas kan so cepatlah lemau nya... ahahahahaa.. so cepat-cepat habiskan perjalanan nak tengok show pulak sebab at 4pm , 1 hour before diorang close the Culture House diorang akan buat show... =)



  




 

Semua gambar show di atas adalah ehsan dari kak lisa sebab hp beauty dah mampussss... hik hik hik... Dan jangan kutuk ye beauty ngan hubby duk atas pentas menari joget... Maklumlah lepas gian... Hahahaaaa :-p Show memang best sangat... Seronok tengok tarian-tarian suku kaum yang ada kat sarawak... Tarian kematian semua ada... Penari-penari pun cute semua... Hik hik hik :-p After abis show kami pun balikkkk... Tu pun tak balik terus... Pi pekena Amoi Cantik lagi di Swee Kang sebab pak cik tu nak minum kat sana lagi... hik hik hik...;-) After that berpisah untuk hari tu ke hotel masing-masing... Malam kami di layan oleh pengantin... Sis lisa ngan sis adelia pergi tengok wayang... Sebab kat Miri tak de wayang cite melayu katanya so kat Kuching lepas gian.. Hahahahah :-p



malam tu dinner kat Planet Sambal... Pun tempat tu salah satu yang femes kat Kuching... Oh kami duk sana asik makan kat tempat femes je.. Hahahaha :-p

Alololoooo... Pengantin baru manje manje... :-p

Ni beauty punya mee kolok.. Hubby mamam laksa sarawak AGAIN! :-p

Ni banana cheese again... Beauty makan kat mana tah lupa tapi depan Hillton... Hik hik hik... Dap nyeeeeeeee rindu :'(

Banana cheese tu beauty makan sambil lepak ngan kengkawan pengantin yang datang fly dari johor... Bagus kan diorang... Punya lah riuh gelak ketawa macam kedai tu kami yang punya... Maklumkah ketawa membahan pengantin... Sebab pengantin lelaki demam padehal baru 1 malam pertama... Hahahahhahahaaaaa... Siapa buli siapa ni??? :-p Malam tu balik hotel dekat pukul 1am... Perghhhhh penat letih tapi enjoyyyyyyy ;-)

So beauty benti lagi sekali sampai sini... InsyaAllah nanti ada masa beauty update lagi.. Sebab petang ni busy lagi... Last session punya fasi akan mai opis.. Tq guyz sebab merajinkan diri singgah kat blog beauty eh... hik hik hik.. Tatataaaaaaaa ;-)

*all piccas is from the iphone... sorry for the bad quality ;-)

4 comments:

Julia Yahaya said...

best la yunk... i ajak my hubby g sini tp dia kata xder ape kat sini.... huhuhuhuhu

misz beauty said...

Julia - Suh dia tengok blog i pastu kata ada macam2 la kat sana. mana de tak de pape. hik hik hik. kalau pi sana just pusing2 bandar je mmg la org kata xde pape. tp if betul2 berjalan dan guna masa sepenuhnya sure enjoy ;-) ni pun banyak lg tempat kami belum pi. hihihi

cha said...

senang ada gps kan i dulu selalu guna google map skrg guna waze

btw i suka tempat2 kebudayaan cmni. kampung2 sume ni. i ni nama je org kampung tapi kampung tak best ada getah sawit pokok je haha

misz beauty said...

cha - aah senang sangat tapi waze ni ada tempat yg dia tak de setup sampai kita ada area tu baru dia tahu.. so google map gak bagus sbnrnye... hehehehe

aah u i pun suka sangat tempat cam nih... i ni lagi la org bandor asik nampak batu batan jek... lg kesian... huk huk :-D