Friday, January 06, 2012

Tazkirah Jumaat

Terdetik hati bila keluar soalan ni.... " Wanita yang suka melayan ramai lelaki tidak sesuai dijadikan isteri ".. Soalan yang diajukan pada Ustaz Azhar Idrus... "then ustaz jawab ini bila seorang perempuan terlampau ramah tak ada segan silu..."

Ermmm... Now days banyak rasanya yang macam ni... Especially suka dan bangga diri bila dia sorang je perempuan dan dikelilingnya lelaki... Actually beauty sendiri banyak kawan lelaki... Ye lah majoriti yang main kereta dulu semua lelaki... Yang bawak kereta sendiri beauty dan 2 orang kakak angkat beauty... Dan semua lelaki yang beauty kenal tu semua macam abang-abang beauty... Diorang panggil beauty pun adik kan... =) Cuma kami yang perempuan ni ada batas-batas la kan lagipun yang abang-abang tu semua jaga kami dengan baik... =) Dan bila bawak skuter pun ada beberapa kerat je perempuan... Tapi kawan-kawan beauty pun bukan jenis menggedik ngan semua lelaki... That why kami selalu buat gegerls day out... Its better.. Dan if yang ada bf pun so far beauty kenal diorang jenis setia pada yang ada... bagus ye adik-adik ;-)

Dan yang paling penting after married beauty harus lebih jaga tatatertib sebagai isteri bila berhadapan dengan lelaki... Lagipun beauty ni bukan suka menggedik-gedik lalu depan ramai lelaki... Penah kot beauty dan kawan nak pegi satu tempat then ada banyak lelaki kat situ... Sanggup kami pusing jalan jauh semata-mata nak elak kene kacau la kan... =) Sebab bila dah kawen kita secara tak langsung bawa nama suami kita jugak... Nanti ape lak orang kata "Eh, wife fizzy tu memang cenggitu ke?? Layan je semua jantanz..." Oh no!!! Kawan beauty kawan dia... Dan kalau kawan dia yang baru je beauty kenal memang beauty akan jadi tak banyak cakap... Atau pun kawan hubby tu beauty tak suka lagi la beauty jadi pendiam terus... Bahahahaa ;-p

Mungkin maksud ustaz tu perempuan yang terlalu ramah sampai semua lelaki dia nak kaut dan balun kan... Semua laki jadi bf dia, semua laki jadi laki dia... Pendek kata not stick to the 1 or tak de komitmen la nak dijadikan cerita... Itu yang dimaksudkan dengan Wanita Yang Suka Melayan Ramai Lelaki... Ye lah, ramah sampai boleh bawak pegi sana bawak pegi sini... Lepas dengan orang tu layan orang ni pulak... Tak cukup ngan orang bujang laki orang pun dia tala... Oh oh oh!! This is SO BAD GURL... yang tu bukan ustaz je yang kata cam tu, semua orang pun akan label dia perempuan murahan... So please stay out dari dipanggil macam ni oke kawan-kawan sayang... beauty sendiri pun selalu pesan kat kawan-kawan beauty... Nasihat sama-sama... Kalau boleh elakkan orang kata macam ni... Even my lil sis tu lagi la beauty nasihat dia... Ade adik pempuan sorang je u ols... Kalau beauty tak jaga, orang akan kata beauty dulu tak pandai jaga adik.... Sebab semua orang pun kenal beauty dan secara tak langsung kenal lil sis beauty... =)

Dan di ingatkan jugak, lelaki pun kene main peranan... Kalau nak orang yang setia, kita kene setia... Dah kalau awak sendiri pun tak setia, memang kene la kot ngan orang yang tak boleh ada komitmen tu... Dan lepas tu sendiri mau ingat la nasib anda dikemudian hari kan... jangan dah terkena baru nak terngadah.... hik hik hik ;-)

So kawan-kawan perempuan yang beauty sayang.... Jom kita sama-sama muhasabah diri... Jadikan ayat-ayat pendek seperti itu ingatan kita bersama... Yang beauty kenal wat sementara ni kawan-kawan beauty bukan orang yang macam tu.. Alhamdulillah kekalkan sampai bila-bila... =) Sama-sama kita ingat mengingati... Kalau beauty salah pun mohon betulkan... ;-) Okay sayang semua.... Renung-renungkan dan selamat beramal...;-)

Wanita hiasan dunia... Seindah hiasan adalah wanita solehah.. =)

*pict from google*

No comments: