Wednesday, January 11, 2012

Romantik

Beauty jumpa nih kat blog somebody... Tq so much for sharing this to us... Boleh lawat blog dia http://matkerek.blogspot.com/ ... Beauty baca entry romantik dalam islam... Dan beauty tertarik tuk kongsi sikit dengan kawan-kawan Beauty... Dan dijadikan panduan untuk Beauty juga... Semoga sama-sama kita dapat harmonikan rumahtangga kita, mengindahkan lagi rumahtangga kita... InsyaAllah =)

Merenungi Romantik Khadijah binti Khuwailid

Mungkin kisah romantik paling agung ialah antara Rasulullah dan isterinya Khadijah R.ha. Ketika Rasulullah pulang ke rumah dengan mengalami keadaan yang luar biasa selepas menerima wahyu pertama, Khadijah menyelimutinya. Khadijah duduk di sebelah Baginda S.A.W dan meluahkan bait-bait kata yang lunak dan mententeramkan. Rasulullah tidak pula merahsiakan pengalamannya di Gua Hira', tetapi bersikap terbuka menceritakan detik-detik mencemaskan yang dialaminya. Sikap terbuka dan tawaduk Rasulullah, serta sifat keibuan Khadijah telah melahirkan suasana yang boleh dianggap begitu romantik ketika itu. Tidak hairanlah Rasulullah masih tetap mengenang Khadijah setelah Khadijah wafat terlebih dahulu sebelumnya.

Romantik Gaya Saidina Umar Al Khattab

Pada zaman pemerintahan Saidina Umar Al-Khattab R.A, terdapat sepasang suami isteri yang selalu bertengkar dan bergaduh. Si isteri tidak henti-henti membebel. Sedang memasak pun dia membebel, sedang membasuh pun dia membebel, sedang tidur pun kalau boleh dia nak juga membebel. Si suami tidak tahan dengan perangai isterinya yang sangat suka membebel. Dia pun memarahi isterinya kerana 'kuat' membebel. Sehingga lama kelamaan si suami merasakan yang isterinya memang seorang 'kaki bebel'. Memandangkan keadaan rumahtangganya semakin parah, si suami sudah tidak tahan dengan perangai isterinya, dia-pun mengambil inisiatif untuk pergi berjumpa dengan Saidina Umar untuk mengadu kelakuan isterinya.

Sebaik sahaja tiba di rumah Saidina Umar, si suami terdengar isteri Saidina Umar sedang membebel di dalam rumah. Tetapi tidak terdengar pula suara Saidina Umar membalas. Mendapati isteri Saidina Umar pun begitu, si suami tidak jadi hendak mengadukan hal isterinya. Menurutnya, "Kalau isteri Khalifah pun begitu, apatah lagi isteriku".

Ketika dia berpaling hendak pergi, tiba-tiba Saidina Umar memanggilnya dan bertanya, "Apa hajat kamu datang ke mari?"

Si suami tadi menjawab, "Aku sebenarnya datang hendak mengadu hal isteri aku yang kuat membebel, tetapi aku lihat isterimu pun berkelakuan demikian terhadapmu".

Saidina Umar tersenyum lalu berkata, "Apa salahnya aku membiarkan isteriku berleter. Bukankah dia yang menjaga aku, anak-anakku dan rumah tangga. Apalah halnya jika dia sekadar membebel kepadaku".

Itulah cara Sayidina Umar menghargai layanan dan khidmat bakti isterinya yang begitu setia setelah sekian lama bersusah payah menguruskan rumah tangga. Diam Umar adalah diam tanda sayang, paling-paling Umar hanya tersenyum mendengar bebelan isterinya itu. Itulah romantik cara Saidina Umar. Dibiarkannya isterinya membebel untuk meluahkan perasaannya. Bebelan isterinya juga adalah bebelan sayang, bebelan tanggungjawab dan keprihatinan, bukannya marah-marah yang menjatuhkan maruah dan tidak sampai ke tahap menderhaka kepada suami.

Nanti if ada yang menarik untuk dikongsi lagi yang Beauty jumpa Beauty share kat sini okay ;-)

Saya sayang suami saya... Kalau saya membebel tu tanda saya sayangggg kat suami saya... Nak ingatkan benda yang dia terlupa, nak biar dia jadi suami yang baik, tak nak dia buat benda yang salah... Sebab suami saya pelupa, dia selalu perlu diingatkan walau kadang-kadang dia degil tak nak dengar kata dan akhirnya nanti dia akan mengaku segala kebenaran bebelan isteri dia... Dan waktu itu tak putus kucupan terima kasih yang isteri terima... Kita sama-sama ingat mengingati... Semoga Allah merahmati keluarga kita... Amiin

2 comments:

.: mama lynn :. said...

sweet ...semoga berbahagia hingga ke akhir hayat..


akak tag awk tau

misz beauty said...

tq akak... insyaAllah amiin