Thursday, December 01, 2011

Jakarta Bandung Trip 2011 - Day 3 & 4 (Last Day)

Huyekkkk dah sampai day 3 dan hari ke 4 last day... Perghhhhh pegi kejap je entry panjang lebor...;-p Day 3 kami bertiga awal-awal da bangun tuk bertolak ke Jakarta semua... So after having breakfast kat hotel then teksi sampai bawak kitorang pi stesen bas... Hajat nak naik keretapi tak kesampaian sebab kami tak tau jadual keretapi... So tak mau amik risiko abis waktu tunggu keretapi kami naik bas je yang bila-bila masa pun ada... =) Alhamdulillah perjalanan balik ke Jakarta tak de lah jem sangat cuma bila sampai tol tu pack sikit la... ;-)

 Pict 1 : Diorang ni kat rumah-rumah je cat iklan.. senang.. =)
Pict 2 : Pemandangan padi bukit yang indah sepanjang perjalanan dari Bandung ke Jakarta
Pict 3 : Rupanya last day ada drag... patut la hari tu de nampak org bawak moto drag.. Kalo tau awal-awal bole pegi tengok ;-(
Pict 4 : Jem dia ya ampun kalo beauty yang drive tak bejalan kete rasanya =)
Pict 5 : Tol diorang lagi mahal dari kita
Pict 6 : Iklan jauhi Narkotik (Dadah) =)


Perjalanan amik masa dalam 2 jam.. Kurang sikit waktu sebab tak jem macam masa pegi ke Bandung... Dari perhentian bas kami naik teksi (sekali lagi salam pekenalan di tipu pemandu teksi.. redha je la sebab masa tu tak jumpa teksi Blue Bird Group ;-()... Kami sampai hotel terus check in!!! Hotel dekat Jakarta ni cantik!!! Tak macam kat Bandung sedikit mengecewakan... ;-( Jom layan piccas... ;-)

 Beauty yakin dan pasti hotel ni kepunyaan orang Aussie sebab deco dan segala gambor serta chanel tv banyak Australia punya chanel...=)

 Tandas bersih dan cantek... Shower di sebelah kanan tandas best sebab shower dia besar gilak!! Ekekekeke =) (Mr. B, nanti kita renovate bilik air kita cam ni ya ;-))

 Dalam lift ade atuk Goku!! Bahahahaaa ;-) Amik pict depan hotel sebab nanti nak stay situ lagi ;-)

Pastu kami bertiga begerak ke Mangga Dua... Sebab mummy asik pesan suh pi sana katanya best... Tapi hampa, rupanya Mangga Dua ada 2... So kami terpegi yang lama dan tak dek pape sadisssssssss ;-( Tak pe nanti repeat lagi... So sempat amik pict sikit kat mangga dua yang tu kat tepi dia ada dragon... Ekekeke =D


 Di mangga 2... Dan no tepon sesapa yang nak gunakan khidmat Blue Bird... Kami SAYANG Blue Bird ;-)

Pastu dari mangga dua kami pergi singgah pulak Pasar Baru Jakarta pun dah hampir nak tutup sebab dah abis masa kat Mangga Dua yang tak dek pape tu... Tak pe lah namapun melancong takkan la asik nak betul jalan nye je kan ;-) Kat pasar baru tu Mr. B duk belasah mamam pecal yang katanya sedap balik Malaysia kene ceri beri... Muahahahaa!! Tu la orang cakap tamau dengar ;-p Air teh botol tu air wajib Mr. B kat Indo... Asik la ngan teh botol dia... Beauty ngan Lil Sis tak suka tak sedap!! Huhuhuuu ;-p

 Gambar-gambar di Passer Baroe ;-)

After capek pusing di Pasar Baru kami pun balik ke hotel... Masa on the way balik hotel tu ada tanya supir kat mana lagi best di Jakarta tuk jalan-jalan tengok tengok or shoping-shoping... So dia pun bagi tau nanti terus ke Tanah Abang... And lucky us, hotel kitorang memang dekat gila ngan Tanah Abang tu... Heaven!!! Muahahahaaaa ;-) So malam tu kami kuar dinner berhampiran hotel dan jalan-jalan lagi jalan kaki ke shopping mall keliling hotel kami... Memang best la... We more to Jakarta then Bandung ;-) Tapi nak wat cane silap percaturan pi stay Bandung lak lama dari Jakarta... Tak pe, semua tu pengalaman ;-) So sambil mandi-mandi siap nak pi dinner kami dah decide tuk kuar se awal yang mungkin rush ke Tanah Abang before pegi airport... Huhuhuuu ;-)

 Semua dah kebuluq.. Menu dia macam-macam.. Air dia ada tajuk "Jangan biar daku sendiri" lagi gitu... Bahahaaaa ;-p

Nih menu kami bertiga.. Mr. B mamam Nasi Tumpeng, beauty mamam Nasi Goreng Kambing, lil sis mamam Nasi Goreng Ikan Asin .. Mr. B macam biasa minum Teh Botol, air Fanta tuk beauty and lil sis Aqua Jus ;-p


Esok paginya hari ahad which is our last day, kami bangun pukul 5 am waktu Malaysia... masa 6 am waktu Malaysia sana baru pukul 5 tapi terangnya macam pukul 8am kat Malaysia... Huiiii... So mandi-mandi siap packing beg dulu nanti tak kelam kabut nak check out so kami pun berjalan kaki menuju ke Tanah Abang... Singgah Mc Donald breakfast dan masa tu kami pelik ramai gila orang naik basikal... Rupanya hari ahad kat jakarta memang selalu ada acara berbasikal sampai tengah hari... Syok tau... Rasa macam sehat sangat.. Kami sempat bergambar masa semua tengah berbasikal =)

Dan untuk pengetahun u ols kalo pi Jakarta jangan lupa pegi Tanah Abang and spent la dalam 1 hari kat sana.. Sebab ya ampun kami yang sempat jalan 4 jam kat situ pun da haru biru rasa tak nak balik tak habis floor jalan tengok barang tuk di beli... Ahahahahahaaa.... Situ memang beauty sendiri tak bole kawal nafsu termasuk hubby & lil sis ;-p Kami dah set akan datang lagi ke sana insyaAllah ;-)

Gambar-gambar orang berbasikal dan pict terakhir di Jakarta...;-)

Sekian laporan percutian beauty bersama yang tersayang... Puas dan nak pegi lagi ke sana... Rasa macam percutian yang heaven gila.. Kami pi Singapore dah banyak kali pun tak rasa heaven macam tu... Hohohohohoooo ;-p tak pe lah setiap negara ada kelebihan tersendiri... Kat indonesia tu yang kurangnya bab peminta sedekah jek.. Yang lain HOKE AJE..;-)

Kami tak sempat lunch di Tanah Abang so kami balik hotel amik beg terus ke airport lunch di airport je... Jangan tak tau kisah lucu pasal Mr. B, sampai airport dia MUFLIS... Bahahahahaa... Tu la masa tengah kaya belagak tak hengat dunia JUTAWAN sementara... Wakakakakaaa.... Macam-macam Mr. B beauty tu... Nasib SGD punya note tak bole pakai kat Indo if not still nak belagak lagi tu.... Sebab poket dia tinggal SGD dolar ngan Malaysia Ringgit jek ;-p

Oke guyz ingat TIPS beauty if nak pi Indonesia ni ye :

1. Nak guna cab please amik BLUE BIRD GROUP
2. Nak guna bas jalan jauh amik PRIMAJASA punya bas
3. Angkutan kos tak kurang dari 2000 rupiah tak lebih dari 3000 rupiah. Kalo lebih memang kene paw la tu =)

Kalo yang nak pakai supir pun kene pandai cari supir yang jujur dan bole dipercayai oke... ;-) Yang lain keselamatan semua macam biasa kat mana-mana pun perlu di jaga oke... tamat sudahhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!!!! ;-)

2 comments:

Anonymous said...

hotel nama apa sis..cantikla,,
email saya wafialhaq@gmail.com

misz beauty said...

hotel maxone jakarta. lebih kurang 200 meters from muzium merdeka jakarta. =)