Thursday, August 04, 2011

Psychosis

Meaning : Psychosis means abnormal condition of the mind, and is a generic psychiatricterm for a mental state often described as involving a "loss of contact with reality". People suffering from psychosis are described as psychotic. Psychosis is given to the more severe forms of psychiatric disorder, during which hallucinations and delusions and impaired insight may occur.[1] Some professionals say that the term psychosis is not sufficient as some illnesses grouped under the term "psychosis" have nothing in common (Gelder, Mayou & Geddes 2005).

People experiencing psychosis may report hallucinations or delusional beliefs, and may exhibit personality changes and thought disorder. Depending on its severity, this may be accompanied by unusual or bizarre behavior, as well as difficulty with social interaction and impairment in carrying out the daily life activities.

A wide variety of central nervous system diseases, from both external poisons and internal physiologic illness, can produce symptoms of psychosis.


(petikan dari http://en.wikipedia.org/wiki/Psychosis#Causes )

Psychosis is a loss of contact with reality, usually including false ideas about what is taking place or who one is (delusions) and seeing or hearing things that aren't there (hallucinations).

There are many possible causes:

* Alcohol and certain drugs
* Brain tumors
* Dementia (including Alzheimer's)
* Epilepsy
* Manic depression (bipolar disorder)
* Psychotic depression
* Schizophrenia
* Stroke
(petikan dari Medline encyclopedia)


Okay now kita masuk topik orang psyko nih... Orang macam ni memang banyak kat dunia nih... Stress sangat agaknya kan... Tak puas hati dan macam-macam seperti tiada pegangan agama... Dan selalunya macam-macam dia buat tuk bagi orang yang dia kenakan tu boleh jadi sama gila macam dia... Mengganggu kehidupan orang lain dan tak boleh tengok orang lain senang... Beauty sebenarnya sangat tak faham kenapa ada orang macam ni especially kalau bf gf la kan or else husband & wife yang da break... Dah break then still nak ganggu kehidupan orang lain... Ape dah tak de lagi bende lain ke yang u ols nak buat dalam dunia nih... Dari u ols nih mengganggu kehidupan orang why not buat keje yang berfaedah sikit and move on... Teruskan dengan kehidupan yang lebih baik... Kalau hati tak tenang beristighfar banyak-banyak, amik wuduk dan buat solat sunat... Baca Al-Quran for islamic people la kan... Yang agama lain ikut cara agama masing-masing.... At least u ols dapat gak menambah pahala dari menambah dosa...


Jangan ganggu kehidupan orang yang dah kamu tinggalkan, nak iri hati pada keadaan dia yang baik sekarang... Jangan ganggu macam orang gila sampai call office memalukan dia... That so stupid you know... Beauty tak de nak kata sesapa it just nak memperingati sesama kita... Kesian sikit kat orang yang u ols nak psyko tu... give them life... u just move on dunia ni luas tuk cari yang lebih baik... baik lelaki baik perempuan... yang perempuan pulak if korang kene tinggal ke or korang yang tinggalkan orang ke jangan ganggu kebahagiaan orang lain... nak-nak orang tu dah nak betunang, kawen or dah kawen dan punya life sendiri... Kalau susah sangat nak kawal diri pegi jumpa ahli psykologi ke mintak pandangan dan nasihat or cari orang untuk luahkan apa yang ada... ada banyak lagi cara lain tuk hilangkan kegilaan kamu tu...


So kawan-kawan kat luar yang berhadapan dengan orang macam ni... Buat tak reti je jangan dilayan sebab bila dilayan akan melarat... Bagi kata-kata last sebagai nasihat suruh dia move on... Kalau dilayan kita pun gila sama kan...


*kesian dengan kawan yang kene dengan orang tak betul psyko ni. harap dia tabah.

No comments: