Tuesday, May 31, 2011

Kisah Bonda Mengongkong Anaknda...

Huiii!!! Tetibe je tepikir hal nih kan... Nih gara-gara twit ngan kak hidd la tadi nih duk twit cuak takut kene marah ngan mak.... ;-p

Bukan pe beauty teringat kisah beauty ngan mummy... If nak tau masa beauty kecik-kecik dulu mummy garang tau... Nak kuar ngan kengkawan balik lewat sikit pun dah marah... And beauty penah kene pukul sebab pegi tido rumah kawan... Ye lah beauty tau beauty nakal time sekolah dulu... Huhuhuuu.. ampun mummy... Mungkin faktor beauty ada 2 beradik je... Dan dua-dua perempuan membuat mummy sangat detail pergerakan kami... Nak ada bf pun tak boleh dikatanya dah gatal miang.... Wohohohooo.... Kalau nak pegi shoping mall ngan kengkawan pun curik-curik tau.... Ayak!!!!

Sampai lah 1 day after long school holiday beauty duk ulang alik ke ipoh buat beauty tergerak nak pindah sana... Haaaa!!! Jenuh pujuk mummy nak pindah sekolah duk sana tau mummy punya merajuk anak dia nak pindah sampai hal pertukaran sekolah semua beauty handle sendirik.. Gile kental kan?? Dengan berat hati si bonda pun menghantar anaknda nya berpindah ke kampung.... Akhirnya dia terpaksa pasrah bila beauty kata "mummy nak anak mummy jadi baik ke jadi tak baik??"... Wah anak pulak tanya mak cam tu kan...;-p

1st of all, masa beauty pindah duk kampung rasa sengal gila la... Pukul 8 malam semua dah gelap... Nasiblah ada opah bersenda gurau bercerita pasal salah silah keluarga.... Beauty pulak suka dengar cerita lama-lama... Kene lah GU tu kan..;-) Masa zaman beauty sekolah dulu mana de lagi henpon henpon ni... Harapkan telefon rumah je la... Mummy lah rajin keep calling anak dia nih... Sebab anak dia dah lupa daratan tak ingat dunia dapat kawan baru... Wahahahaa... Gile kejam beauty kan?? beauty membesar dikampung dan ulang alik ke kl sorang-sorang... Naik bas sampai pekan, pastu sambung naik bas ke KL... sampai KL naik pulak train... Pastu naik bas atau cab balik umah... Perghhhh!!! panjang perjalanan... Punya tak nak nyusahkan orang...

Tapi kalau u ols nak tau, disebabkan kedegilan beauty lah beeauty dapat berdikari dan sampai waktu mummy boleh harapkan beauty... Setakat jalan-jalan kat kl tu beauty dah hafal semua naik tren naik bas semua.... Masa tu baru lah mummy sedar yang sepatutnya dia perlu percaya pada anak dia sorang nih.... ;-) Mummy sendiri pun penakut tau nak naik train... muehehehee....

So di sini beauty rasa, memang lah perlu ada kawalan untuk anak-anak kita terutamanya anak perempuan... Tapi mengawal tak bererti mengongkong.... Sebab beauty penah jadi remaja belasan tahun... Dan memang waktu tu hati suka memberontak... Dan bila terlalu dikongkong perasaan memberontak mereka membuak-buak... Tu yang terjadi kes lari rumah la... Kene tangkap la... Macam-macam hal la... ye lah, kuar rumah sorok-sorok sampai satu tahap bende tak diingini berlaku masa tu baru nak terngadah.... haishhh... sepatutnya parents especially mak, mummy, bonda, ibu, umi dan seangkatan dengannya... beri anak-anak ruang.. sedikit kebebasan... (bebas sangat tak boleh lah kan)... berikan kepercayaan... dan jadi teman mereka... bila jadi teman dan kawan mereka, mereka tak carik sangat keseronokan diluar... dan bila ada bf pun diorang tak malu nak bg tau... so senang la nak pantau, dengan siapa diorang kawan dan keluar semua... =)

Semenjak beauty sekolah jauh... Mummy menjadi seorang yang berfikiran terbuka... Dia percaya pada anaknya so beauty pun tak de lah hilangkan kepercayaan yang diberi... =) Kawan-kawan beauty semua mummy kenal... Kalau raya memang penuh satu rumah kawan-kawan beauty datang... Dan sedia maklum anaknya memang ramai kawan lelaki... Maklumlah kawan ngan budak-budak kereta... Kadang-kadang mummy join lepaking sama-sama... Hubungan bertambah seronok... Masa kengkawan ramai datang umah dulu semua pun mengaku nak jadi menantu... Mummy kata "pening la mummy dibuatnya.... ramai sangat"... ahahahaa ;-p Sekarang nih dah kawen lagi lah mummy jadi orang yang paling dekat ngan beauty... macam-macam benda kami borak... Bila ngan mummy, tak de lah kekok nak tanya hal-hal sulit ;-p pastu susah senang dia sentiasa ngan kita yang mana KAWAN sendiri pun belum tentu ada ngan kita susah senang....=)

Harap-harap sedikit pandangan beauty ni diterima pakai... Mungkin beauty sendiri belum jadi seorang ibu... Tapi beauty penah jadi seorang anak... (yang boleh tahan nakal tau)... Jadi nya pengalaman beauty sendiri sebagai anak dan mummy yang sekarang sharing is caring sangat berharga.... ;-) Tak caye boleh tanya Hanis Zalikha punya mak... Her mom also a great mom... Sporting dan dia tau anak dia dan percaya pada anak dia... Pandai masak dah tentu... Sama lah ngan mummy beauty... Ohoohohohooo ;-) Mari lah kita jadikan hubungan ibu & anak itu satu keseronokan..;-)

Tengok nih shoping therapy macam yang beauty ngan mummy selalu buat... huhuhu ;-p

My Mummy & My Lil Sis... We are Gossip Girl...;-p

5 comments:

mizsYanie said...

btul tu...mak lah org paling hampir dan stisa dgn kte waktu kte suka dan duka..i like...

mizsYanie said...

i like... i love my mak....

misz beauty said...

absolutely ;-)

Anonymous said...

Assalamualaikum....cik cantikkkk..
semoga semakin sihat and bertambah sihat....kalau still x ok jugak..g jumpa pakar..biar berrhabis duit janji puas hati ...dan cepat elok yerr...

as ur story mory tu...aunty noe the story lah...and u noe wat...selama cik xder..she was very sad...sad and sad....masa tu pun aunty was thinking why u sholud go...but ur mum saya..utk kebaikan cik...so and here u are...now...seorg yg sgt berdikari...alwyz b urself...
dan betul ckp cik....alwayz b a best frend...dgn anak2....so am i...and kwn anak2 pun jadik anak2 kita....tp cik tahu lah...anak2 mat salleh sini..aunty ajar...before eat u must ....diaorg akan ckp...baca doa ibuuuu...its so sweet..walaupun pelat bunyinya...but very funny...anak omputeh baca doa makan...hehehhe...
if u alywz with them..they were never an ever utk menipu kita...so...ingatlah...biar ibu kita membebel skrg dr dia senyap satu hari nanti tanpa kata..on tht day barulah kita sedar yg dia sudah tiada disisi kita....an we will mis her....
so much....

ok cik take agud care yeah....
* fizzy ilham galley were superb....*

misz beauty said...

yes i noe she owest called me dengan suara yg sedih... even masa saya baru2 kawen dulu dia siap nangis2 call me... "mummy ada anak 2 orang je... semuanya bz.. xde sape nak teman mummy"... oh so manja... and me terus balik rumah jumpa dia bawak dia jalan2... baru dia senyum... heheheee ;-)

heheh... tebayang saya kat sini anak2 mat saleh tu suruh baca doa... mesti comel ;-)

*aunty tq ;-)