Tuesday, October 17, 2017

Warung Sate Barokah Ibu Nur - Sate Kambing Sedap!

السلام عليكم

بسم الله الحمن الحيم

Yes..... Jalan-jalan cari makan kembali lagi bersama Beauty & My Wak Piji... Macam biasa lah kalau bab makan-makan ni yang paling rajin survey dan cari tempat makan adalah Wak Piji... Beauty pulak tukang follow je... Heheheheh...

So our current obsessed food & place to eat right now is Warung Sate Barokah Ibu Nur... Beauty rasa tempat ni ramai orang dah tau tapi sebab beauty baru tau nak jugak tulis sini... Mana tau kengkawan beauty nak pi kan... Hehehehhee.... Masa first time Wak bawak beauty datang situ beauty dah pelik-pelik why jalan horror sangat ni... Why jalan pelik-pelik je... Ye lah kan biasa kalau datang Uptown Damansara tu memang havoc je kiri kanan jalan penuh kereta sekali ni dah masuk perumahan kena pulak lalu jalan gelap... Huuuuuuu 👀 👀

And yes! Sate kambing dia memang berjaya menambat hati beauty yang cerewet sikit bab rasa makanan ni. 👯 Cuma nasi ayam penyet dia je tak boleh menandingi lagi ayam penyet kat Kg. Melayu Subang tu. Haaaaa yang tu nanti beauty buat entry lagi satu...

Actually sate yang dijual di warung Bu Nur ni, dia bukan macam sate Malaysia cicah kuah kacang & sambal tu... Dia sate Indonesia (madura) yang dimakan dengan kuah khas (macam kicap tapi bukan kicap) dan diletak sambal & ada bawang goreng which is beauty tak berapa suka sebab macam kacau rasa kesedapan kambing tu... Tapi untuk orang lain yang datang sana siap menjilat sudu kuah tu... Maknanya sedap gak la kan.... Heheheheh.... So setiap kali makan sate tu beauty akan order asing dari Wak punya... Wak punya sate berkuah, beauty punya just sate sahaja.... Ya ampun! 10 cucuk sorang pun rasa tak cukup guys! Hahahahahaa! Mana taknya sate tu sangat lembut, juicy, cukup rasa perapan dia.... Dan paling best besar-besar pastu murahhhhh! Teringat sate klhatak kat Jogja okeh! Oh men! Time menaip ni pun terbayang-bayang padehal malam tadi baru layan.... Kah kah kah.... 😁😁😁

Kat warung ni jugak ada jual Bakso... Semalam 1st time rasa kuah bakso dia... Pun boleh tahan sedap... So lepas ni order nasi kosong, sate kambing & sup bakso.... Wiwiwiwiwi.... Sesiapa yang tak makan kambing tu jangan risau kat situ ada jugak sate daging & ayam.... Beauty kalau makan sate Malaysia memang cari ayam je... Lain tak makan... Tetiba terbayang sate Willy hihihihi 😅😅😅

So guys! Kepada sesiapa yang nak pi warung Bu Nur ni boleh terus WAZE je mesti keluar dalam waze.... Pastu kalau sampai sana jangan lupa share pendapat korang kat sini tau... Dah lama ruang komen beauty empty.... Hik hik hik....

Warung Sate Barokah Ibu Nur
Kampung Sungai Kayu Ara, 
47400 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia

Oke tu je tuk kali ni... Next time entry nasi ayam penyet pulak.... tata 💗💗

Hasil carian imej untuk sate bu nur
Image from Google... (maklumlah datang tak ingat amik gambar dah terus makan je. hahahah)

Thursday, October 05, 2017

Bisik Pada Langit - Miszbeauty Review

السلام عليكم

بسم الله الحمن الحيم

Yes Yes! Beauty semalam ada date dengan Wak tengok movie. After a while kami tak de dating tengok movie kan. Sebab Wak memilih sikit bab tengok movie ni. Especially movie yang perlu dia berfikir panjang and very slow like? Harry Potter. Yeahhhh betapa ramai orang suka tengok cerita tu but not him. Actually beauty pun tak suka. Kih kih kih

Anyway back to the topic. Semalam lepas balik kerja beauty sempat decor table dulu kat IOI City Mall untuk birthday celebration. Pam belon laju-laju, siapkan table laju-laju yeah within 1 hour settle semua and terus beauty bergegas balik jemput Wak. Nak naik atas kononnya jamah makan dulu tapi Wak cakap dah tak sempat nanti maghrib lagi and movie start at 8.00pm. So dia prepare siap-siap roti + peanut butter untuk beauty jamah dalam kereta. Kih kih kih.

So after maghrib dah beli siap ayam favorite Wak (ayam shihlin la apa lagi) kami terus bergegas ke cinema.

So apa yang beauty boleh cakap pasal movie arahan Kabir Bhatia ni, its a simple movie yet banyak pengajaran jugak. Bak kata Wak how come orang bukan Muslim boleh berfikir sejauh itu untuk buat movie dengan ada banyak ajaran agama Islam. Cuma movie tu masih belum buat kami berdua menangis tersedu-sedu la kot like semua orang bercerita. Dari the rest cerita air mata mengalir masa part dia tengok playback video yang Hajar (watak anak Jalil Hamid). Yang tu memang touching la. Ye lah tengok video orang dah tak de kan sure la sedih gila. Wak pun sama, sedih tu sedih la cuma tak de sampai nak kena standby tisu banyak-banyak. Hahahhaaha. Oh ye, yang beria menangis kakak yang kat sebelah beauty tu. Sok sek sok sek. Tak berhenti-henti dia nangis. Rasa macam nak bagi dia towel terus je memandangkan dia lap air mata dia pakai tudung. Hik hik hik.

Cerita dia yang mengisahkan ayah yang punya anak perempuan tunggal dalam keluarga, di tatang bagai minyak yang penuh. Didahulukan dalam semua benda semua segi sampai mengorbankan kehendak atau cita-cita anak yang lain. Tapi anak perempuannya bukanlah jadi anak yang jahat. Cuma mungkin akibat terlalu dikongkong buat dia membuat aktiviti kegemaran dia dalam senyap sehingga terjadi kemalangan. And beauty salute jugak pada Iqram (watak anak lelaki bongsu Jalil Hamid) yang beauty rasa dia sangat bagus bawak watak anak yang memberontak sebab tak dapat perhatian ayah dia. Beto tak perlu dah ditanya atau disangkal lagi. Cerita yang dia berlakon tidak ada yang mengecewakan walaupun bawak watak bodoh-bodoh. Hihihi. Pak Jalil Hamid yang melakonkan watak Ayah dalam tu memang best jgk lah. Ye lah Jalil Hamid kalau bawak watak bapak yang degil memang selalu menjadi. Degil Ya Rabbi bak kata orang. Orang kata A dia konar sampai Z. Kena follow cakap dia je. 😏😏 

So pengajaran dia yang paling sampai buat semua parents la rasanya. Jangan membezakan anak-anak. Jangan pilih kasih kepada anak-anak. Jangan bezakan kasih sayang atau pemberian kepada anak-anak. Sebab effect dia bukan setakat dari kecil tapi membawa ke besar.

Actually kan, beauty tak rasa pun cerita tu tak sampai kat hati kitorang sampai boleh nangis. Mungkin faktor suasana malam tadi yang banyak menyemakkan kitorang dalam cinema tu. Can you imagine ada parents yang bawak anak diorang umur 3-4 years yang nak tengok upin ipin dalam kami tengah layan movie tu? Mak bapak dia boleh pasang pulak tu upin ipin tu sampai semua orang dengar & bila ada orang say SYHHHH dia tutup upin ipin and anak dia menangis menjerit sekuat hati. Boleh lagi parents dia buat tak tau and sampai ada orang suruh dia bawak anak dia & dia sekali keluar. You know what? Mak dia je keluar, bapak dia rilek layan movie lagi buat bodoh. OMG! Weh! orang nak beranak ko nak beranak, bila ada anak ko boleh buat bodoh macam tu bini kau hadap sorang-sorang. And yah, bukan sorang dua budak yang menangis menjerit dalam tu. Ada 3-4 orang ok. Semua orang pun dah bengang. Yang mana anak 5 tahun ke atas majoriti senyap je. Or event yang bawak anak setahun pun senyap lagi. Come on guys! Sensetif la sikit. Bukan orang tak faham ko ada anak, tapi ko perlu faham keadaan anak ko cemana & boleh tau buat masa ni sesuai atau tak nak bawak they all tengok movie. Bukan awak sorang je bayar tuk masuk dalam tu. 

Oke lah sampai sini je dulu bebel. Beauty busy gila today buat 5S. Now sambung 30 saat buat penutup. Daaa u ols.

nah ni gambar beauty decor table semalam. siapa nak booking boleh roger eh 012.9714802

Monday, October 02, 2017

TTC Journey - Cycle 2

بسم الله الرحمن الحيم ..

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang..

Actually tak de nak share apa pun.. just now beauty boring tunggu turn kat hospital... 😄😄

Yes now beauty tengah on treatment balik after 2 and half year stop TTC secara treatment. Sebabnya stop, kalau beauty teruskan jugak treatment means nothing dan tak boleh fokus pun sebab beauty stress ya hamat. Stress masa kat tempat keje lama.. So now after dah setahun lebih transfer beauty rasa dah cukup ready untuk on treatment balik.. mana tau ada rezeki kan..😉😉 pastu kebetulan pulak UPM punya klinik ada buat fertility punya treatment. So tak yah gi jauh2 dah. Cuma kena kuar duit lebih sikit je 😂😂

Ni dah 2 cycle amik injection sebenarnya tapi memandangkan cycle lepas dan cycle kali ni ada banyak sangat cuti so beauty punya treatment ditangguhkan. Maybe cycle ni pun terpaksa dilepaskan doc kata kita continue tratment for next cycle. Semoga Allah permudahkan urusan  beauty. 

Kalau ikutkan hati tak kental ni memang give up kot. Mana tak nya, ulang alik hospital, amik ubat (dah la tak suka makan ubat), cucuk ubat, pegi berurut, pergi berubat. Eh semua benda la beauty cuba. Orang yang tak de kat tempat kita mmg la pandai cakap. Cakap pakai air liur 🤣🤣🤣

So oke la jap lagi nombor dah nak panggil. Beauty doakan semua yg dalam TTC sama ngan beauty dikurniakan rezeki secepat mungkin. Amiin

Take care semua 😘😘